НОВИНИ

Франция е критикувана в ООН заради расизма и полицейското насилие

бурни протести изминалата нощ франция арестувани
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:25, 01.05.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Няколко държави изразиха в ООН загриженост относно полицейското насилие, включително срещу протестиращи, във Франция, където започва поредният ден на масови демонстрации.

Нападенията срещу мигранти, расовото профилиране и религиозната нетърпимост също бяха повдигнати по време на Универсалния периодичен преглед (УПП), който всички 193 държави от ООН преминават на всеки четири години.

Франция трябва "да предприеме мерки, за да отговори по прозрачен начин на твърденията относно прекомерната употреба на сила от страна на полицията и жандармерията срещу протестиращи по време на демонстрации", заяви представителят на Швеция пред Съвета по правата на човека в Женева.

Подобни опасения изразиха и други държави, сред които Дания, Лихтенщайн и Норвегия, както и Русия, Венецуела и Иран - три държави, които сами редовно се сблъскват с обвинения в полицейско насилие и други сериозни и широко разпространени нарушения на правата на човека.

"Обезпокоени сме от строгите и понякога насилствени мерки, насочени към разпръскване на мирни граждани", заяви пред съвета представителката на Русия Кристина Сукачева.

Критиките дойдоха в момент, когато Франция се подготвяше за до 1,5 милиона протестиращи, които да изпълнят улиците ѝ по случай Деня на труда 1 май, въпреки че президентът Еманюел Макрон се опитва да насочи страната към преодоляване на различията, предизвикани от противоречивия закон за пенсиите.

Това е отзвук от нарастващите протести във Франция срещу полицията за непропорционално използване на сила при справянето с тълпите на фона на продължаващите от месеци протести срещу повишаването на пенсионната възраст във Франция от 62 на 64 години.

По време на прегледа няколко държави, включително САЩ и Китай, призоваха Франция да направи повече за борбата с расовата и религиозната дискриминация.

Представителката на САЩ Кели Билингсли заяви, че страната ѝ настоява Париж да "разшири усилията си за противодействие на престъпленията и заплахите за насилие, мотивирани от религиозна омраза, като антисемитизъм и антимюсюлманска омраза, включително случаите на тормоз, вандализъм и нападения".

Китайският представител осъди "нарастването на расизма и ксенофобията" във Франция, като я призова "да спре ... мерките, които нарушават правата на мигрантите".

Бразилия и Япония осъдиха "расовото профилиране от страна на силите за сигурност".

Сабрин Балим, съдебен съветник във френското министерство на вътрешните работи, заяви пред съвета, че използването на сила е "строго наблюдавано, контролирано и в случай на погрешна употреба - санкционирано".

Тя също така подчерта, че "Франция осъжда всяка форма на расово профилиране".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барчовски: Излизането от групата е трудна, но реалистична цел, ако сме в пълен състав
Барчовски: Излизането от групата е трудна, но реалистична цел, ако сме в пълен състав
Съдът остави в ареста Димитър Димитров от Перник за убийството на съпругата му
Съдът остави в ареста Димитър Димитров от Перник за убийството на съпругата му