НОВИНИ

Франция сваля мерките: Отварят заведения, паркове, плажове, училища

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:30, 02.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Франция преминава към втората фаза на смекчаване на ограниченията, наложени заради COVID-19. От днес отварят кафенетата, баровете и ресторантите. В Париж вече са достъпни за посещения и парковете.

Франция обръща нова страница. Затворените от 15 март кафенета, барове и ресторанти отново работят от днес, дори от първите часове на деня, при спазване на санитарните изисквания и метър разстояние между масите.

Жан-Пиер Льо Бо, собственик на ресторант: В полунощ около сто клиенти дойдоха да вечерят. Това е знак за лоялност и затрогващо.

Заведенията, разположени в зоните с по-висок риск от COVID-19, сред които Париж, посрещат клиенти само на терасите и откритите пространства.

За да подпомогне собствениците, кметството на френската столица разреши да се използват безплатно тротоари, улици и паркинги, обмислят се и временни пешеходни зони.

Венсан, жител на Париж: Беше тежко да сме затворени в продължение на месеци. А сега с хубавото време имаме нужда да бъдем на въздух.

От днес са разрешени посещенията и в парковете, като кметът на Париж Ан Идалго влезе в лек сблъсък с правителството, разрешавайки някои зелени пространства да бъдат отворени по-рано.

Плажовете също вече са достъпни, а ограничението за пътуване до 100 километра отпада. Скоро и железниците ще заработят в пълен капацитет.

Марк, жител на Париж: Това беше стрес за хората, които имат семейства например в Южна Франция, за възрастните хора, нуждаещите се от грижа. Да си върнем свободата е удоволствие.

Отварят басейни, гимнастически и спортни зали, увеселителни паркове, както и залите за спектакли и театрите, но в т.нар. зелени зони, а тези в зоните с повишен риск ще трябва да почакат до 22 юни. Тогава ще заработят и всички кина.

До 15-ти юни границите остават затворени.

Прогресивно отварят и училищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция се надяват да има публика на "Ролан Гарос"
Във Франция се надяват да има публика на "Ролан Гарос"
Балъков се среща с ръководството на ЦСКА 1948
Балъков се среща с ръководството на ЦСКА 1948