САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Комисар Стефан Банков: Най-често корупция има в КАТ и "Гранична полиция"

от БНТ
08:32, 02.06.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Разследващи полицаи от ГКПП "Калотина" бяха задържани заради корупционни практики. Според държавното обвинение те са получавали подкупи от лица, които са разследвали.По време на акцията служителите са задържани с белязани пари. Подкупите се изпирали през оборотите на столично заведение, с помощта на трети човек.

Как беше разплетена схемата и какви са практиките при разследване на полицейски служители - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше главен комисар Стефан Банков, директор "Вътрешна сигурност" в МВР.

Той обясни, че схемата изглежда елементарна на пръв поглед, но всъщност служителите не са взимали пари от самите лица, които са разследвали, а са настоявали те да бъдат давани в заведението.

Така се създават условията те да бъдат препрани и изчистени, ако са маркирани. Полицаите познават много добре наказателния процес, познават способите, обясни комисар Банков.

Главен комисар Стефан Банков, директор "Вътрешна сигурност" в МВР: Има много анализи къде в МВР има корупция, но служителите на КАТ, на "Гранична полиция" са на първа линия и имат най-пряк достъп с гражданите и когато вземат дори минимални суми от 5,10 лв, остава едно усещане за безнаказаност.

Комисар Банков увери, че от МВР ще упражняват строг контрол срещу най-разпространената корупционна практика от полицаи на пътя.

Главен комисар Стефан Банков, директор "Вътрешна сигурност" в МВР: Сега сме насочили вниманието си към "Пътна полиция", идва лято, активен сезон, така че ако някой от КАТ мисли, че може да направи бързи пари, мога да го уверя, че това няма как да стане.

Комисар Банков допълни, че е най-силно впечатлен от граничните полицаи, които вменяват на гражданите, че си плащат задължителни такси и се стига до това да се благодари на подкупващите полицаи от онези, които им дават пари.

И още - участват ли полицаи в разбитото депо с над 300 кг дрога в Студентски град - вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
При строги мерки за сигурност в Калофер ще отбележат деня в памет на Христо Ботев
При строги мерки за сигурност в Калофер ще отбележат деня в памет на Христо Ботев
Аутопсията на Флойд: Починал е от задушаване. В кръвта му – дрога
Аутопсията на Флойд: Починал е от задушаване. В кръвта му – дрога