Пушката на Капитан Петко войвода гостува в Пловдив

от БНТ
07:04, 02.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Пушката на Капитан Петко войвода показват в Историческия музей в Пловдив. Културната ценност идва от Смолян и вече се радва на голям интерес.

Ценният експонат е марка "Уинчестър" от 1866 г.

Стефан Шивачев, директор на РИМ-Пловдив: Това е оръжие, което е било много ценено за времето си и е струвало доста голяма сума.

Легенди разказват, че пушката е подарък на войводата от Джузепе Гарибалди.

Стефан Шивачев, директор на РИМ-Пловдив: Дали той е получил от Гарибалди като подарък, дали я е получил от руския император, дали закупил тази пушка, но той употребява тази пушка през 1878-79 г., когато организира отпора срещу този Синклеров бунт, който се прави в Родопите.

Преди да стане експонат на Историческия музей в Смолян, пушката се съхранява от различни хора. Първоначално войводата я дава на своя сътрудник Атанас Келпетков.

Стефан Шивачев, директор на РИМ-Пловдив: Той я зазида в зида на къщата си и при един ремонт неговите наследници откриват пушката и тогава я подаряват на майстора, който ремонтира къщата. Интересното е, че и той се казва Петко и тогава са му я подарили с един жест: от Петко дар на Петко.

Днес оръжието е на особена почит сред потомците на тракийските бежанци.

Стефан Шивачев, директор на РИМ-Пловдив: Техните наследници днес искат да видят тази реликва която е свързана с Капитан Петко войвода, легендата на Тракия, легендата на Родопите.

Пушката ще остане в Пловдив до края на юли. Чрез ценния експонат от музея се надяват да привлекат повече посетители.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Кои са породите кучета, подходящи за деца?
#60 секунди без COVID-19: Кои са породите кучета, подходящи за деца?
Събират средства за люлка за деца с увреждания в Русе
Събират средства за люлка за деца с увреждания в Русе