НОВИНИ

Тръмп готов да включи армията за справяне с безредиците в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:08, 02.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Поредна нощ на протести в САЩ заради смъртта на афроамериканец при полицейски арест. В Ню Йорк също беше въведен полицейски час, след като по-рано мярката беше приложена в повече от 40 града в цялата страна.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че мобилизира всичкия наличен федерален ресурс - граждански и военен, за да се спрат бунтовете, грабежите и палежите, и да се опазят правата на спазващите законите граждани.

Доналд Тръмп се зарече, че ако се наложи, ще разположи армията, за да прекрати насилието, обхванало столицата и страната. В реч в розовата градина на Белия дом той заяви, че не става дума за мирни протести, а за вътрешен тероризъм.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Днес силно препоръчах на всеки губернатор да използва Националната гвардия, за да доминираме по улиците. Кметовете и губернаторите трябва да осигурят изключително засилено присъствие на правоохранителните органи, докато насилието не бъде прекратено. Ако град или щат откаже да предприеме действия за опазване живота и имуществото на своите граждани, ще разположа американски военни и бързо ще разреша проблема.

Малко по-късно американският президент направи изненадващо посещение на църква в близост до Белия дом, пострадала по време на протестите в неделя през нощта. Доналд Тръмп прекоси парка "Лафайет", където се събират хиляди демонстранти, придружаван от висши представители на администрацията си.

Протестите и размириците в САЩ бяха провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест. В много градове, включително Минеаполис, Вашингтон и Ню Йорк, е наложен полицейски час.

Междувременно съдебномедицинска експертиза констатира, че смъртта на Джордж Флойд е убийство. Той е починал вследствие на спиране на сърцето и дишането, но в организма му са открити и следи от наркотични вещества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червени балони в памет на жертвите на COVID-19 в Бразилия
Червени балони в памет на жертвите на COVID-19 в Бразилия
Почитаме паметта на Христо Ботев. Преди 145 години героят пише: Идеята за свободата е всесилна!
Почитаме паметта на Христо Ботев. Преди 145 години героят пише: Идеята за свободата е всесилна!