НОВИНИ

Шести ден ври и кипи в САЩ. 40 града с полицейски час, но хората протестират

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 01.06.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Шеста поредна нощ на протести и размирици в САЩ. Въпреки наложения полицейски час в почти 40 града, хората масово не се съобразиха и отново излязоха по улиците.

Гневът заради смъртта на Джордж Флойд не стихва. Чернокожият американец почина, задушавайки се при груб арест и това предизвика вълна от недоволство срещу полицейското насилие.

Протестите започнаха мирно в Минеаополис, щата Минесота, където се случи инцидентът. Впоследствие те се пренесоха в десетки американски градове, включително столицата, но също и по света.

Канада, Нова Зеландия и Иран са сред страните, където демонстранти изразиха негодуванието си срещу полицейските своеволия и расизма.

Баскетболната легенда Майкъл Джордан заяви в Туитър, че търпението се изчерпва. Той призова за мирни прояви, с които политическите лидери да бъдат притиснати и да променят законите - в противен случай промяната ще дойде чрез вота на гласоподавателите.

За нуждата от смяна на системата говорят и анализатори. Според някои се наблюдава ефектът на доминото - коронавирус, милиони безработни американци и правителство без ясен план как да се справи.

За промяна настояха и полицаи в Минеаполис, които се присъединиха към протестиращите.

Шериф Кристофър Суонсън: В Съединените щати има 800 хиляди полицаи и подобни действия са неоправдани. Всичко добро, което правим, може да бъде унищожено само с един подобен акт.

През последните дни се засилва тенденцията нощем ситуацията да ескалира, въпреки наложения полицейски час. Опожарени сгради и автомобили, грабежи и други мародерски прояви има от Ню Йорк до Сан Франциско.

Безредиците във Вашингтон наложиха за кратко президентът Доналд Тръмп да бъде изведен в подземния бункер на Белия дом.
Американският офис на Евровизия е бил евакуиран заради пожар, възникнал на приземния етаж на сградата, където се помещава.

В Минеаполис камион-цистерна връхлетя протестно шествие. Шофьорът е задържан, а случаят се разследва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тропическата буря "Аманда" удари Салвадор. Стихията отне и 14 живота
Тропическата буря "Аманда" удари Салвадор. Стихията отне и 14 живота
Слънчев бряг готов! По плажовете спасители, охрана... 8 лева за чадър и шезлонг
Слънчев бряг готов! По плажовете спасители, охрана... 8 лева за чадър и шезлонг