НОВИНИ

Защо смъртта на Джордж Флойд предизвика масови вълнения из САЩ?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 01.06.2020
Чете се за: 02:09 мин.
По света

Шеста нощ на протести и размирици в Съединените щати. Въпреки наложения полицейски час в почти 40 града, хората масово не се съобразиха и отново излязоха по улиците.

Гневът заради смъртта на Джордж Флойд не стихва. Чернокожият американец почина, задушавайки се при груб арест, и това предизвика вълна от недоволство срещу полицейското насилие.

Протестите започнаха мирно в Минеаополис, щата Минесота, където се случи инцидентът. Впоследствие те се пренесоха в десетки американски градове, включително столицата, но също и по света. Протестите се прехвърлиха отвъд Океана и обхванаха редица европейски градове, сред които Лондон, Берлин, Цюрих и Брюксел.

Канада, Нова Зеландия и Иран са сред страните, където демонстранти също изразиха негодуванието си срещу полицейските своеволия и расизма.

Баскетболната легенда Майкъл Джордан заяви в Туитър, че търпението се изчерпва. Според него чрез мирни прояви –политическите лидери трябва да бъдат притиснати да променят законите - в противен случай промяната ще дойде чрез вота на гласоподавателите.

Майкъл Джордан: Дълбоко страдам, боли ме и съм ядосан. Виждам и усещам болката, гнева и разочарованието на всички. Заставам зад всички, които твърдят, че расизмът и насилието срещу цветнокожи хора не е изкоренен. Търпяхме достатъчно.

За нуждата от смяна на системата говорят и анализатори. Според някои се наблюдава ефектът на доминото - коронавирус, милиони безработни американци и правителество без ясен план как да се справи. За мнозина случващото се е резултат от години на социално-икономическо неравенство и дискриминация, не само в Минеаполис, където драматично приключи животът на Джордж Флойд.

За промяна настояха и полицаи в Минеаполис, които се присъединиха към протестиращите.

Шериф Кристофър Суонсън: В Съединените щати има 800 хиляди полицаи и подобни действия са неоправдани. Всичко добро, което правим, може да бъде унищожено само с един подобен акт.

Междувременно през последните дни се засилва тенденцията нощем ситуацията да ескалира, въпреки наложения полицейски час. Опожарени сгради и автомобили, грабежи и други мародерски прояви има от Ню Йорк до Сан Франциско.

Безредиците във Вашингтон наложиха за кратко президентът Доналд Тръмп да бъде изведен в подземния бункер на Белия дом. Американският офис на Евровизия е бил евакуиран заради пожар, възникнал на приземния етаж на сградата, където се помещава.

В Минеаполис камион-цистерна връхлетя протестно шествие. Шофьорът е задържан, а случаят се разследва.

Десетки журналисти свидетелстват, че са били на прицел от полицаи, въпреки че е било пределно ясно, че са представители на медиите.

В опит за овладяване на ситуацията, 5000 души от Националната гвардия бяха задействани в 15 щата и окръг Колумбия.

Страната преживява най-масовите расови вълнения и граждански бунтове след реакцията на убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г. От началото им преди седмица в Съединените щати са задържани 4400 души.

За смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд е обвинен бившият полицай Дерек Човин. Адвокатът на семейството на жертвата поиска Човин да отговаря за предумишлено убийство.

Вечерта на 25 май полицията получава сигнал от магазин, където според твърдението Джордж Флойд си купува цигари с фалшива 20-доларова банкнота. Служителите на реда го откриват пред магазина в колата му. После се опитват да го вкарат в полицейския автомобил, когато Флойд се свлича на земята, заявайвайки, че страда от клаустрофобия. Според полицаите мъжът е оказал съпротива. Видео, запечатало инцидента, не показва ясно точно какво се е случило.

Вижда се обаче как полицаят Дерек Човин, който междувременно е уволнен, е притиснал с коляно врата на Флойд, който се чува да казва, че не може да диша. Аутопсията сочи, че задържаният е бил притискан в продължение на осем минути и 46 секунди, почти три, от които след като Флойд вече е в безсъзнание. Все още не не е сигурно, че смъртта му е настъпила поради задушаване. Тя може да е в резултат на ограничените му движения, съпътстващи здравословни проблеми и дори наличие на упойващи вещества в организма му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стихва ли заразата с COVID-19? Притеснение в Скопие: 89 нови случая, 7 починали
Стихва ли заразата с COVID-19? Притеснение в Скопие: 89 нови случая, 7 починали
IN MEMORIAM: Спомен за Кристо
IN MEMORIAM: Спомен за Кристо