НОВИНИ

Все повече родители не могат да се грижат за децата си заради COVID кризата

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:18, 01.06.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Зачестяват случаите на деца в риск от изоставяне заради COVID кризата. Родители, притиснати от крайна бедност, са загубили възможност за допълнителни доходи и не успяват да се грижат пълноценно за децата си.

За да се преодолее този кризисен период и децата да останат в семействата си, три неправителствени организации - "Български дарителски форум", "Работилница за граждански инициативи" и "Национална мрежа за децата" отвориха програма "Ирис", обезпечена с 620 000 лв. Основният дарител на програмата е фонд "Мечтата на Таня".

Петър и Ивелина са на 4 и 7 години, палави, очевидно добре гледани и много обичани. За тях се грижи само баща им, въпреки че той самият има нужда от грижи.

Ивайло Трифонов: Сам се грижа за двете си деца, жена ми ме остави, когато се разболях. Много трудно се справям.

С доста заболявания преди COVID кризата Ивайло все успявал да върже двата края - хващал се за всякаква работа. Но от три месеца кризата здраво го притиснала.

Ивайло Трифонов: Ето сега не мога да си платя нито тока, нито наема мога да си платя, токът всеки момент очаквам да ми го спрат. Наемът ми е изостанал с 3 месеца назад. Просто в момента ми е такова положението, че съм много зле.

30% от децата живеят в бедност и заради COVID кризата много семейства, подобни на това на Ивайло, са пред разпад.

Мария Гинева, "Бъдеще за децата", Казанлък: През последните месеци наблюдаваме значително увеличение на броя на семействата, които срещат затруднения в грижата за децата. И съществува риск децата да бъдат изведени и да се понижи нивото на грижа.

Затова програмата "Ирис" се насочва там, където държавата не може да помогне. За да може да реши неотложни нужди на семействата, да подкрепи родителите да се грижат за децата, да се намали риска от раздяла заради кризата.

Илияна Николова - фондация "Работилници за граждански инициативи": Здравната криза по един или друг начин отминава, но икономическата е тази, която оказва изключително сериозно въздействие върху хората, които така или иначе са бедни. Ние се опитваме да намерим отговора на въпроса - икономическа криза и бедност от COVID.

Освен неправителствени организации, с подкрепящи проекти ще могат да кандидатстват и граждански групи или хора, които имат добро желание и мотивация да помогнат на семействата от тяхната общност. Те най-добре виждат належащите нужди и знаят как да реагират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корупционната схема на полицаите от "Калотина": Превъртане на подкупи
Корупционната схема на полицаите от "Калотина": Превъртане на подкупи
588 нарушения на пътя в Пловдив в Деня на детето
588 нарушения на пътя в Пловдив в Деня на детето