НОВИНИ

Корупционната схема на полицаите от "Калотина": Превъртане на подкупи

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:27, 01.06.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Задържаните полицаи от "Калотина" са прикривали корупционна схема за подкупи с помощта на столично заведение.

От МВР и прокуратурата днес представиха още детайли около разследването, като стана ясно, че единият от задържаните е служител на силовото ведомство, с дълъг стаж в системата, близо 10 години.

От "Вътрешна сигурност" влизат в следите на разследващите полицаи след множество подадени сигнали за корупция. Двамата предлагали съдействие, като злоупотребявали с имена на магистрати от София.

По време на акцията бил уговорен подкуп от 2000 лв., който трябвало да се предаде на два транша. Следите трябвало да бъдат заличени с помощта на трети човек, управителка на столично заведение, която вкарвала парите в оборота на заведението.

Стефан Банков, зам.-началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР: В последния момент лицата се полакомиха и предпочетоха да вземат парите. Многократно са съобщавали на свидетелите, с които дирекцията работеше, че парите трябва да минат през тази жена, без да й задават въпроси, без да уточняват нищо, с цел да ги превъртят. Тоест ако са белязани, или описани, да се изчистят.

Ангел Кънев, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Категорично е установено, че участие на магистрат в тази престъпна дейност няма.

Стефан Банков, зам.-началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР: Волята на министерството е да изкорени възможно най-много, да не кажа напълно корупционните практики, а и да върне доверието на всички граждани в системата.

Операцията е изцяло по информация на дирекция "Вътрешна сигурност". Лично вътрешният министър е контролирал акцията. Ползвани са разузнавателни източници на полицията.

Все още не е ясно колко разследвани лица са се възползвали от корупционната схема и какви са били размерите на даваните подкупи. зд

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По следите на комикса... Темида проверява Божковата "Истинска приказка"
По следите на комикса... Темида проверява Божковата "Истинска приказка"
Все повече родители не могат да се грижат за децата си заради COVID кризата
Все повече родители не могат да се грижат за децата си заради COVID кризата