НОВИНИ

Франция въвежда санитарен пропуск за събития с повече от 50 души

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:12, 21.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

От днес във Франция се изисква представянето на санитарен пропуск за посещение на места, където се събират повече от 50 души. Следобед френските законодатели ще обсъдят дали изискването да бъде въведено и за кафенета, ресторанти и търговски центрове. Новите мерки са на фона на рязък скок на новите случаи на COVID-19 за денонощие.

За да отидат на кино, музей или спортно събитие, французите трябва да представят доказателство, че са ваксинирани, не са заразени с коронавирус или имат придобит имунитет. Списъкът включва още спектакли, панаири, изложения, библиотеки и храмове.

Френските власти въвеждат изискването за санитарен пропуск в контекста на безпрецедентно увеличение на новозаразените с COVID-19 - 18 000 нови случаи за денонощие спрямо 7 000 седмица по-рано. Според здравния министър Оливие Веран причина за скока е вариантът "Делта".

"Това означава 150% ръст на разпространението на вируса за седмица. Това никога не се е случвало - нито с ковид, нито с английския вариант, нито с южноафриканския или бразилския. Да, имаме едно оръжие - ваксинацията", каза Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

Днес френските законодатели ще обсъдят дали санитарен пропуск да се изисква и при посещения на кафенета, ресторанти, търговски центрове и дори при пътуване с влак.

"Не се съмнявайте - нашата цел, както винаги, е била да се вземат мерки, пропорционални на здравната ситуация, гарантирайки фундаменталните обществени свободи и здравната сигурност на съгражданите ни", каза Жан Кастекс, министър-председател на Франция.

В края на миналата седмица повече от 100 000 души във Франция протестираха срещу задължителното ваксиниране, ваксинационни центрове бяха вандализирани, а депутати получиха смъртни заплахи.

Френската прокуратура започна разследване на тези опити за сплашване на парламентаристи. Заплашваните депутати, много от които са представители на президентската партия "Република, напред!", са подкрепили представената на 12 юли от Еманюел Макрон ваксинационна стратегия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 души загинаха при наводнение в метро в китайската провинция Хънан
12 души загинаха при наводнение в метро в китайската провинция Хънан
Опасно ветровито време днес
Опасно ветровито време днес