НОВИНИ

Фреска на "пица" беше открита в древния град Помпей, учени обаче смятат, че не е (СНИМКИ)

фреска пица беше открита древния град помпей учени смятат
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:15, 29.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Фреска, изобразяваща храна, която вероятно е предшествала италианската пица, беше открита на стената на къща в древния римски град Помпей, съобщи Ройтерс, позовавайки се на италианското Министерство на културата.

Експерти от археологическия обект обаче смятат, че фреската само прилича на пица, но не е, съобщава АП. Те отбелязаха, че ключовите съставки, необходими за приготвянето на емблематичното италианско ястие - домати и моцарела - не са били налични, когато фреската е била нарисувана преди около 2000 години.

Доматите са внесени в Европа от Северна и Южна Америка едва преди няколко века, а според някои легенди откриването на моцарелата е довело директно до изобретяването на пицата в близкия Неапол през 1700 г.

"Контрастът на скромното ястие, поднесено в луксозна обстановка, обозначена със сребърния поднос, не е по-различен от съвременната пица, "родена като ястие за бедняци в Южна Италия, която е завладяла света и се сервира дори в ресторанти със звезди", казва Габриел Зухтригел, директор на археологическия обект в Помпей.

Археолозите предполагат, че жителите на Помпей вероятно са яли плоския хляб, изобразен на картината, с плодове като нар или фурми, или пък гарниран с подправки и сос, подобен на песто.

Фреската беше открита в антрето на къща, към която е имало и пекарна. Сградата е била частично разкопана през 19-и век, а разкопките бяха възобновени през януари, обясниха от италианското Министерство на културата.

снимки: БТА

Известният град Помпей, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди близо 2000 години, се намира на около 23 км от Неапол – съвременната родина на италианската пица. В днешно време пицата е храна, защитена от ЮНЕСКО.

Останките от Помпей, открити едва през 16-и век, от скоро са обект на активна археологическа дейност, насочена към предотвратяването на разпада и пренебрегването на историческото място. До голяма степен това е благодарение на наскоро приключен проект на стойност 105 милиона евро, финансиран от ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Херардо Мартино пое Интер Маями
Херардо Мартино пое Интер Маями
В търсене на адреналин: Полет с парапланер (Снимки)
В търсене на адреналин: Полет с парапланер (Снимки)