НОВИНИ

Футболни звезди от България и света се обединиха за благородна кауза в "Мача на надеждата"

футболни звезди българия света обединиха благородна кауза мача надеждата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 06.09.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на България и този на Звездите завършиха наравно 3:3 в благотворителния "Мач на надеждата", организиран от фондацията на Стилиян Петров, който се игра пред около 20 000 души на Националния стадион "Васил Левски". Пред погледа на президента Румен Радев, премиера Николай Денков, спортния министър Димитър Илиев, Кирил Петков от ПП-ДБ и кмета на София Йорданка Фандъкова, двата тима направиха едно емоционално шоу за зрителите по трибуните, а събраните средства от срещата ще отидат в подкрепа на всички страдащи от онкологични заболявания.

Началото на двубоя бе за българския тим, който поведе още в петата минута чрез Димитър Бербатов. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед се разписа с глава след отлично центриране на Мартин Петров, като топката рикошира от крака на противников футболист и влетя в мрежата на Шей Гивън. Веднага след това зрителите по трибуните на Националния стадион изразиха подкрепата си към Петър Хубчев - наскоро стана ясно, че бившият селекционер страда от онкологично заболяване. Българският състав на свой ред изрази подкрепата си към Хубчев с надписи на фланелките "С теб сме, Петьо". Отборът на Звездите отвърна на предизвикателството, осъществявайки обрат след попаденията на Робер Пирес и Хенрик Ларсон, но до почивката резултатът бе изравнен след страхотно изпълнение на Георги Пеев.

В 53-та минута Бербатов и Христо Стоичков напуснаха терена, заменени съответно от Велизар Димитров и Валери Божинов. Двата тима си размениха по едно попадение до края на благотворителната среща, като точни бяха Мартин Петров и Джо Коул, който се появи от резервната скамейка. В 83-та минута Стилиян Петров, който първото полувреме игра от Отбора на Звездите, а след почивката бе от българския състав, бе заменен под аплодисментите на всички свои колеги на терена, както и на феновете по трибуните. Самият той призна, че за него срещата е като един своеобразен бенефис.

След края на двубоя, който бе удължен с 19 минути продължение, но се игра само минута-две над редовното време, Стенли се обърна към българската публика. "Каузата да оцелееш е нещо голямо и велико. Затова днес сме всички тук. Трудно е, тежко е, но както вие давате сили на мен и моето семейство 11 години по-късно отново да облека фланелката на България, така го правя и аз и се забавлявам пред вас. Днес видях, че България е единна и обединена – всички тези звезди от чужбина отдадоха от времето си. Това е България и можем само да се гордеем. Благодаря за подкрепата, за любовта, моята любов към вас никога няма да спре и днес показахте защо съм горд да съм българин", сподели той.

Всички събрани средства от "Мача на надеждата" ще отидат в подкрепа на страдащите от онкологични заболявания в България - заболяване, което самият Стилиян Петров успя да пребори.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Мицин със сребро на 800 метра свободен стил в Нетаня
Петър Мицин със сребро на 800 метра свободен стил в Нетаня
Без хляб и лекарства - как мина денят в Синеморец и останалите откъснати населени места
Без хляб и лекарства - как мина денят в Синеморец и останалите откъснати населени места