Ястия от цяла България ще носят на собствениците на ресторанти правото да ползват стикер "Национално меню". То ще включва от предястия до десерт и ще представя типични и автентични продукти и ястия от девет региона в страната. Регионите са с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна.
Сред ястията, които ще влязат в националното меню, са гъбена чорба, пататник, различни видове сарми, ястия от еленско месо, туршия и други.
Това стана ясно след среща на министъра на туризма Марияна Николова с представители на Пловдивския университет по хранителни технологии, които са и автори на идеята за национално меню. В срещата участие са взели проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, и доц. Кремена Никовска от висшето училище, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Димо Димов и шеф-готвач Иван Манчев.
Целта на националното меню е да допринесе за добрия имидж на страната. Избора на ястия, които да влязат в марката е направен от университета по хранителни технологии съвместно с професионални гимназии по туризъм и браншови организации. Ще бъде създадена и брошура с различните гозби.