Гъбена чорба, сарми, еленски бут и пататник влизат в "Националното меню"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:35, 14.10.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
гъбена чорба сърми еленски бут пататник носят знака национално меню

Ястия от цяла България ще носят на собствениците на ресторанти правото да ползват стикер "Национално меню". То ще включва от предястия до десерт и ще представя типични и автентични продукти и ястия от девет региона в страната. Регионите са с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна.

Сред ястията, които ще влязат в националното меню, са гъбена чорба, пататник, различни видове сарми, ястия от еленско месо, туршия и други.

Това стана ясно след среща на министъра на туризма Марияна Николова с представители на Пловдивския университет по хранителни технологии, които са и автори на идеята за национално меню. В срещата участие са взели проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, и доц. Кремена Никовска от висшето училище, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Димо Димов и шеф-готвач Иван Манчев.

Целта на националното меню е да допринесе за добрия имидж на страната. Избора на ястия, които да влязат в марката е направен от университета по хранителни технологии съвместно с професионални гимназии по туризъм и браншови организации. Ще бъде създадена и брошура с различните гозби.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затягат мерките в област Търговище. От утре децата ще учат дистанционно
Затягат мерките в област Търговище. От утре децата ще учат дистанционно
Средно на ден 100 000 души в Европа се заразяват с коронавирус
Средно на ден 100 000 души в Европа се заразяват с коронавирус