НОВИНИ

Габрово очаква резултатите от нови 13 проби за коронавируса

Николай Минков
от Николай Минков
16:08, 10.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Всички 140 проби от Габрово са отрицателни, потвърди шефът на кризисния щаб д-р Николай Пенчоков.

Той обясни обаче, че снощи са взети нови проби, които още се изследват. На този етап специалният режим, под който е поставена Габровска област остава до второ нареждане.

Пробите са отрицателни, но нови 13 проби, взети снощи и днес, се очаква да бъдат изследвани в референтните лаборатории в страната за наличие на коронавирус. Едната проба е на жена, която е хоспитализирана в Севлиево и е пътувала до Малайзия, другите две са на мъже, настанени в белодробната болница в Габрово с грипни симптоми. Останалите десет - на медицински персонал от многопрофилната областна болница.

Доктор Пенчоков успокои всички родители, които ще се наложи да гледат своите деца, изписани от болницата, в 14-дневна карантина, че ще бъдат компенсирани. А кметът на общината заяви, че се обмисля с регионалния инспекторат по образование поетапно отваряне на детски градини, детски ясли и някои училища.

Таня Христова - кмет на община Габрово: Обсъждахме мерки, които предприемаме зедно с РИО за възстановяване на режима на живот в детски ясли, градини и училища. Ще се създаде организация, която ще орграничи влизането на външни лица най-вече в детските градини и в училища, персоналите ще бъдат снабдени с предпазни средства маски и калцуни, за да се ограничи евентуалното разпространение на вируса.


Николай Пенчоков - председател на Областен кризисен щаб: По отношение на изписаните деца, най-вече, защото днеска имаше такива въпроси, какво се случва - те ще получат като контактни, били в болница под карантина, общопрактикуващите лекари ще издадат болнични на техните родители. Говорим само за децата, изписани от болницата и други такива пациенти, които в този 14-дневен срок бъдат изписани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските летища очакват спад от близо 190 млн. пътници заради коронавируса
Европейските летища очакват спад от близо 190 млн. пътници заради коронавируса
77 години от спасяването на българските евреи
77 години от спасяването на българските евреи