Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Гълъб Донев: Надявам се кабинетът "Габровски" да бъде избран и България час по-скоро да има правителство

от БНТ
14:27, 13.12.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
живо гълъб донев надявам българия час скоро правителство
Слушай новината

Служебният премиерът Гълъб Донев заяви, че се надява утре предлаганият от проф. Николай Габровски проектокабинет да бъде избран от 48-ото Народно събрание.

"От повече от два месеца изразявам искреното си желание и надежда за това България да има редовно правителство. Надявам се това, което като проектосъстав на кабинета предложи проф. Габровски, а това са едни хора, които са подбрани като професионалисти в своята сфера, да бъдат избрани и час по-скоро България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите, които я съпътстват във вътрешен и международен план", каза той.

Министър-председателят коментира и предлаганото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 40% от януари. Според него правителството няма какво да направи в този случай, тъй като цената се формира спрямо търговските закони.

По думите на Донев, и с 40% увеличение, цената ще остане в границите на това, което бизнесът е определил като поносимо.

"Цената на газа не е прерогатив на нито едно правителство, а зависи от търговските закони, които действат и зависи и от международния пазар и всички параметри, които я формират. Правителството не би могло да се намесва, но направихме така, че да има открити, прозрачни и предвидими процедури и виждате, че цената падна под историческите 160 лв. на 140 лв. Това повишение, което е в момента е съобразено с търговската конюнктура", каза Донев.

Той коментира и протестите на служителите на Министерство на външните работи като изрази надежда утре голяма част от исканията им да бъдат удовлетворени.

"Това не е работа на служебно правителство. Проблемът е, че години назад правителствата са неглижирали проблемът с доходите не само с централната администрация, но и в местната", каза той.

Министър-председателят участва в откриването на шестото издание на международния форум "Битката за талантите".

Във фокуса на дискусиите са бъдат актуални теми, свързани с бъдещето на пазара на труда. Сред говорителите на форума са имена от сферата на мениджмънта, човешките ресурси, връзките с обществеността и комуникациите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
АПИ: Шофьорите да тръгват с готови за зимни условия автомобили към Северозападна България
АПИ: Шофьорите да тръгват с готови за зимни условия автомобили към Северозападна България
За забавяне на пратките до Великобритания предупреждават от "Български пощи"
За забавяне на пратките до Великобритания предупреждават от "Български пощи"