НОВИНИ

Гълъб Донев: Обществото не трябва да се съсредоточава върху личността на Гешев, а върху самата институция

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
11:45, 13.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Служебният премиер Гълъб Донев с коментар за случая Гешев. По думите му, не трябва обществото да се съсредоточава върху личността на Иван Гешев, а върху самата институция.

Според Гълъб Донев, истинският дебат трябва да бъде за съдебна реформа в самата институция, а не върху личността на Иван Гешев. То отбеляза, че редица служебни правителства са внасяли законопроекти в тази посока. Донев обаче изрази съмнение, че ВСС с изтекъл мандат ще успее да довърши докрай процедурата за предсрочното отстраняване на главния прокурор, ако се стигне до такава.

"Важният проблем и тема на дебат е каква реформа да бъде направена. В центъра на дебата не трябва да е личността, а институцията. Тук основаната роля е на ВСС, друг е въпросът дали този ВСС, който е с изтекъл мандат, ако се върви по процедурата, която трябва да бъде извървяна при смяната на главния прокурор. Знаете, че има определен срок, в който той трябва да излезе със своето становище по исканата оставка. Друг е въпросът дали състава на този ВСС би могъл, ако процедурата по отстраняване на главния прокурор бъде завършена, дали този състав на ВСС може да излъчи следващия главен прокурор", заяви Гълъб Донев - служебен министър-председател.

В Деня на отворените врати в Министерския съвет, премиерът Гълъб Донев коментира и преговорите за съставяне на правителство. Той заяви, че е обнадежден, а кандидатурата на Мария Габриел определи като интересна, а самата нея - като професионалист.

Вижте повече в прякото включване на Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на първия мандат: Промениха ли партиите позициите си след последните разговори в НС?
В очакване на първия мандат: Промениха ли партиите позициите си след последните разговори в НС?
СДВР с мерки за охрана на обществения ред и организация на движението за мача ЦСКА 1948 - Левски
СДВР с мерки за охрана на обществения ред и организация на движението за мача ЦСКА 1948 - Левски