НОВИНИ

Гълъб Донев: Ще разработим механизъм за контрол на храните от производителите до магазините

Николай Минков
от Николай Минков
13:53, 07.02.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
гълъб донев разликата цени производителя търговеца щанда
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът Гълъб Донев инициира среща в Министерския съвет, на която беше представен анализ за образуването на цените на хранителните стоки.

Разликата между цени от производителя, търговеца до щанда е до 30 процента, заяви Гълъб Донев. Ще се разработи механизъм за контрол от производителите до супермаркетите и малките магазини. Това ще е същата практика, с която са овладени цените на горивата. Наблюдава се плавно понижение на инфлацията.

"Целта е гражданите да участват в контрола от производител до щанда без нарушаване на пазарните правила. Ще покажем нелоялните търговски практики къде се изкривяват търговските практики. Ще покажем движението на стоката през митниците, НАП, през логистичната верига до магазините. Ще проследим не само формирането на цена, но и формирането на печалбите. Искаме да гарантираме, че българският потребител е осведомен ценово и за качество, за да имаме пълна сравнимост на пазарите в ЕС и у нас. Този мониторинг ще бъде ежедневен", каза премиерът.

Готови сме с предложения в законодателството, които да вкарат в правни норми търговията с храни. Ще се следи и за нелоялна търговска практика. Няма да се намесваме на свободния пазар, но няма да допуснем нарастване на цените във веригите, допълни Гълъб Донев.

Обмисля се постоянен сайт, където да се включат и търговските вериги, за да се направят етични правила и да има съпоставимост между цена и качество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София привлече бившия национал Мартин Райнов до края на сезона
Локомотив София привлече бившия национал Мартин Райнов до края на сезона
Над 440 състезатели от 45 страни ще участват на Европейската купа по джудо в София през уикенда
Над 440 състезатели от 45 страни ще участват на Европейската купа по джудо в София през уикенда