НОВИНИ

"Галъп": 58,9% одобрявят работата на служебното правителство

стефан янев изборният ден беше спокоен минимум нарушения
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 25.07.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това сочи изследване на социологическа агенция "Галъп".

Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване. На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират. Това е етапната равносметка в данните от сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

Общата оценка на служебния кабинет е положителна. 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ. Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България. В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ. Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас. Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо тъкмо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика. Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, разбира се, са декларативни, но – както се вижда – практически се покриват с официалната информация.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас. Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли, сочи изследването на социологическата агенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Петкова не успя да стигне полуфиналите на 100 метра бруст
Диана Петкова не успя да стигне полуфиналите на 100 метра бруст
Стефка Костадинова поздрави сребърната ни медалистка от Токио
Стефка Костадинова поздрави сребърната ни медалистка от Токио