НОВИНИ

"Галъп": Оценката за служебния кабинет е положителна

галъп оценката служебния кабинет положителна
bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 16.12.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Политика
Слушай новината

Равносметката за общественото доверие в служебния кабинет в края на неговия период е положителна. Служебният премиер Стефан Янев пък е сред малкото политическите фигури в страната с положителен рейтинг.

Това са някои от изводите от последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията. Проучването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено в последните дни на управление на служебния кабинет – в края на ноември и началото на декември.

На изричен въпрос за доверие в служебния кабинет, 50,1% от пълнолетните българи посочиха, че имат доверие в служебното правителство. Малко над една трета нямат, а 14,4% не могат да преценят. Така, служебният кабинет завършва срока си с положителен баланс доверие/недоверие – което е сравнително рядко срещано при българските институции.

Очаквано, привържениците на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в отминалото служебно правителство. Около една десета от тях изразяват доверие в кабинета Янев, а над 80% са критични. Противоположно е отношението на привържениците на БСП – над 80% от тях имат доверие в служения кабинет, една десета нямат, а останалите се колебаят. Сред електоратите на ИТН, ПП и ДБ доверието е по-скоро високо – около и над три четвърти. Сред гласоподавателите на ДПС прави впечатление високият дял на колебаещите се – около една трета от всички запитани. Приблизително толкова е и делът на тези, които имат или нямат доверие.

Служебният министър-председател Стефан Янев също завършва на плюс. 44,7% от запитаните казват, че имат доверие в Янев, 35,8% нямат доверие в служебния премиер, 13,8% се колебаят, а останалите (5,7%) не са чували за него.

Стефан Янев остава и една от няколко политически фигури с положителен рейтинг, т.е. фигури, при които доверието е повече от недоверието. Основната такава фигура у нас е президентът Румен Радев (57,9% доверие, 32,9% недоверие). С по-скоро положителен рейтинг в момента са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев. Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество.

Всички останали публични фигури у нас остават в нормалното за българската ситуация минусово съотношение доверие/недоверие. Сред тях служебните министри се ползват със сравнително добри показатели – макар че голямата част от тях останаха закономерно ниско разпознаваеми в краткия период.

Нагласите към служебния премиер според партийните предпочитания на респондентите сa почти идентични с тези към служебния кабинет. Рязко в своите негативни оценки изпъкват избирателите на ГЕРБ. По-въздържани в своите оценки са и електоратите на ДПС и „Възраждане“, като при ДПС отново прави впечатление високият дял на колебание. Сред привържениците на БСП пък личи и най-сериозната подкрепа към служебния премиер – около 80%. Сред останалите парламентарно представени (ПП, ИТН, ДБ) партии оценките са също по-скоро положителни, като дяловете на доверието са около 70% от всички запитани.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат още един мач от Висшата лига
Отлагат още един мач от Висшата лига
Христо Христов четвърти на Световното по вдигане на тежести
Христо Христов четвърти на Световното по вдигане на тежести