"Галъп": Повече млади хора и по-малко пенсионери са гласували на тези избори, в сравнение с 2017 г.

от БНТ
15:26, 06.04.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Политика
Слушай новината

Повече млади хора са гласували на тези парламентарни избори в сравнение с 2017 г. До урните са излезли по-малко възрастни хора, в сравнение с изборите преди 4 години. Това сочи екзитпол на „Галъп Интернешънъл“, направено по поръчка на БНТ и БНР.

Работещи и незаети са повече сега в сравнение с 2017 г., а пенсионерите са по-малък дял сега в сравнение с 2017 г.

Това може да се дължи и на страха от ковид (една от причините за ниския вот на БСП), който препятства гласуването на възрастните хора.

Друг фактор – при това основен – е политизацията на младите от протестите през лятото на 2020 г. насам, текла основно в социални медии. Последните се оказаха и основен канал за комуникация в тази кампания. Това облагодетелства партии с млад или високообразован и работещ електорат.

Именно формации като „Има такъв народ“ са основни сред младия вот. В същото време „Има такъв народ“ кампанираха срещу свръхакцентирането на ковид и то сред млади хора, които не са и толкова уязвими пред болестта. Това е допълнителен фактор за „размяната“ на позициите на ИТН и БСП.

Изчисленията на база екзитпол показват, че около 600 хиляди души са взели решението за кого ще гласуват между 1 и 4 април. Младите вотове са типичен непредвидим фактор, който обикновено решава в последните дни и дори часове. Младите гласуват следобед, за разлика от „твърдите“ и зависимите гласоподаватели.

От „Галъп“ предоставят и динамика на вота през самия изборен ден. Тя ясно показва какъв е бил статусът към обяд и колко драматично се промениха нещата в следобедните часове. С ръста на активността и младата „вълна“ за „Има такъв народ“ и Демократична България следобед, „олекнаха“ дяловете на твърдите подкрепи.

Този следобеден „спринт“ е и обяснението за разликата с моментните снимки на електоралните нагласи няколко дни по-рано. Става дума за мобилизация в последните дни и в самия ден на вота.

При Демократична България тази кампания в самия ден беше видима и организирана, а за партии като „Има такъв народ“ тя произтича от спецификата на младия електорат. Тези млади електорати, за разлика от възрастните, се влияят и лесно в самия ден от социалните медии. Затова и кампаниите от типа „излез и гласувай“ се случват лесно именно в тези групи, а не сред възрастните.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Код жълто за много силен вятър
Код жълто за много силен вятър
"Малкият принц" празнува своята 75-годишнина
"Малкият принц" празнува своята 75-годишнина