НОВИНИ

Галин Димов: Успехът на Световното за кадети до 19 г. е без аналог в историята на българския кикбокс

българия спечели титли световното кикбокс кадети йезоло
Снимка: Българска Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 10.10.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по кикбокс направи исторически пробив на Световното първенство за кадети до 19 години в Йезоло, Италия. Нашите момчета и момичета завоюваха 28 титли в различни стилове и категории, 22 сребърни и 19 бронзови медала.

Това е успех без аналог от 1987 година, когато се създава Конфедерацията по кикбокс и муай тай у нас, до наши дни, изтъкна днес на специална пресконференция в пресклуб „България“ президентът на централата Галин Димов.

Калина Бояджиева с три златни отличия в три стила и Пламен Божинов с две световни титли и един сребърен медал бяха обявени за най-добри атлети на татамито, съответно при дамите и при мъжете.

Освен това, Калина Бояджиева, Христина Андонова и Гергана Генчева спечелиха отборната титла при момичетата старша възраст до 18 г.

Страната ни може да се гордее и с най-добрия съдия на ринга в лицето на Анна Минкова, която получи признанието за Рефер номер едно на специална церемония, организирана от Световната федерация по кикбокс (WAKO) в града-домакин на Световното първенство.

„Едно голямо благодаря на Българската конфедерация“, сподели днес развълнуван Иван Георгиев, треньор в клуб „Стар Тийм“.

„Още миналата година на Европейското първенство в Будва, Черна гора, този отбор спечели 23 титли и даде заявка за голям успех на Световното първенство“, подчерта специалистът.

Иво Деспотов, също треньор в „Масару“ клуб възкликна: „19 състезатели от нашия клуб с 11 световни титли – това е огромна победа!“

Ивайло Радулов, треньор в едноименния клуб „Радулов“, чийто възпитаник е талантливият Пламен Божинов, похвали 12-те кикбоксьори от клуба, спечелили 9 шампионски титли на Световното първенство.

Следващото голямо събитие в кикбокса е европейското първенство за мъже и жени от 11 ноември в турския курорт Анталия.

„Засега са предвидени 24 състезатели, които ще се борят под българския флаг“, съобщи Галин Димов.

Той се надява да сме в топ 10, но няма конкретно очакване за медали, тъй като отборът в най-високата възрастова група е обновен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико Мадрид откупи Антоан Гризман от Барселона
Атлетико Мадрид откупи Антоан Гризман от Барселона
Първите три жилищни фургона пристигнаха в село Богдан
Първите три жилищни фургона пристигнаха в село Богдан