НОВИНИ

Гърция отваря и въздушната си граница, пуска полети от България

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 27.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Гърция навлиза в нов етап от разхлабване на мерките срещу коронавируса, след като обяви поетапно отваряне на въздушните си граници.

В сряда, четвъртък и петък ще могат да се се осъществят първите планирани от и за България полети.

Още няколко европейски дестинации ще бъдат отворени за въздушен транспорт с Гърция. Така общо планираните полети в страната ще бъдат 660, от които 86 чуждестранни.

Използването на маска е задължително от момента, в който пътникът влезе в зоната на летището. По преценка на властите ще се извършват тестове на пътници.

14-дневната карантина при влизане в страната важи до 31 май за пристигащи пътници от международни дестинации. Засега властите все още не са обявили официално кога ще бъде премахната карантината, но се очаква тя да бъде прекратена през юни.

Словения, първата страна от Европейския съюз, която обяви край на епидемията от коронавирус на своя територия, вече допуска туристи от страните-членки с потвърдена резервация без да ги подлага на карантина.

Божана Беович, ръководител на експертна група към Министерството на здравето: Отварянето на границите е риск за страната, където определено имаме малък брой заразени. Първо - вирусът може да навлезе от друга държава и второ - той може да се разпространи в обстановка на масово струпване.

Стремежът на Словения да спаси поне отчасти туристическия сезон се сблъсква с предупрежденията на местните здравни експерти, според които престоят и поведението на туристите трябва да се организират така, че опасността от зараза с COVID-19 да бъде сведена до минимум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 нови случая на коронавирус у нас, три са жертвите за денонощието
17 нови случая на коронавирус у нас, три са жертвите за денонощието
Преминахме през кризата с коронавируса у нас, но на каква цена?
Преминахме през кризата с коронавируса у нас, но на каква цена?