НОВИНИ

Газовата връзка с Гърция вече има Акт 16

Александър Марков
от Александър Марков
17:39, 28.09.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Стана ясно вече, че газовият интерконектор с Гърция получи разрешение за ползване. Това става дни преди официалното пускане в експлоатация на газопровода на първи октомври. Утре се очаква разрешителното от гръцка страна. Междусистемната газова връзка с Гърция е ключов елемент в опитите на страната за енергийна диверсификация.

След месеци забавяне дългият 183 километра газопровод - 140 от които са на българска територия - с капацитет над 3 милиарда кубични метра газ вече има разрешение за ползване, съобщи регионалният служебен министър Иван Шишков след заседанието на кабинета.

Вече има разрешение за ползване на интерконектора с Гърция

"Ето го, имаме разрешение за ползване за газовата връзка между България и Гърция. Тя не е плод на никакви документални компромиси. Това, което направихме, ще Ви припомня, че го разделихме на два етапа, така че на първия етап да имаме спокойствието, че наистина ще имаме едно съоръжение, което ще може да работи без никакви проблеми", каза той.

По думите на Шишков, проектът е бил приоритетен за служебното правителство от първия ден, в който встъпи в длъжност.

"От първия ден на служебния кабинет започнахме разговори със строителя, успяхме съвместно с него да компенсираме всичките, мога да кажа, минимални забавяния, успяхме да направим, така че той да може да завърши обекта", каза Шишков.

Интерконекторът свързва България с южния газов коридор и трябва да диверсифицира източниците и маршрутите на природен газ. България ще внася 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан, поради което се очаква цената на синьото гориво у нас да падне, 570 млн. куб. метра са резервирани от акционерите в оператора "Ай Си Джи Би", а останалите - ще бъдат търгувани. Шишков определи решението като огромен успех.

"Това наистина беше плод на огромния труд почти на всички министри и на целия Министерски съвет в общо взето желанието ни да постигнем разрешението за ползване за газовата връзка България - Гърция", каза Шишков.

Строителството на газовата връзка, която е проект от значение за целия ЕС, започна през юни 2019 г.

Официалното пускане в експлоатация на газопровода ще бъде на 1 октомври. На специална церемония, на която домакин ще бъде президентът Румен Радев, ще присъстват председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, президентите на Сърбия, Азербайджан и Северна Македония - Александър Вучич, Илхам Алиев и Стево Пендаровски.

Интерконекторът ще позволи и транзита на газ към страните от Югоизточна и Централна Европа. А, според председателя, на КЕВР Иван Иванов новото трасе окончателно гарантира диверсификацията на доставките за България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и още 14 държави поискаха от ЕК таван на цената на природния газ
България и още 14 държави поискаха от ЕК таван на цената на природния газ
Рилски спортист се връща в женския баскетболен шампионат с домакинство на Академик Пловдив
Рилски спортист се връща в женския баскетболен шампионат с домакинство на Академик Пловдив