Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ГДБОП със съвети как да се предпазим от фишинг атаки

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:49, 11.12.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
фишинг атаките масовите нарушения киберсигурността бизнеса нас
Слушай новината

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) на МВР публикува на интернет страницата на министерството съвети към гражданите за защита от фишинг атаки. Експертите съветват да не отваряме линкове, ако в текста се внушава спешност и неотложност и да проверяваме детайлно мейла или източника на полученото съобщение.

От ГДБОП съветват също да не въвеждаме лични или финансови данни в линкове, които са били отворени в резултат на получен спешен имейл. Да проверяваме името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за неточности. Да използваме дълги, сложни и различни пароли за различните профили и обновени операционни системи и антивирусни програми.

Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други съобщения в социални мрежи, чат приложения или чрез SMS.

От дирекцията припомнят, че от октомври МВР уведомява чрез SMS, имейл и съобщение във Вайбър гражданите, които имат електронни фишове, за извършени от тях нарушения на Закона за движението по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното управление (МЕУ) за запознаване с детайлите на извършеното нарушение, както и линк към Портала на МВР за проверка за нарушения, с възможност за заплащане.

Фалшивите съобщения претендират да са изпратени от легитимен източник – държавна или банкова институция, доставчик на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен доставчик. Те целят да стресират получателя с твърдение за наложена глоба, блокиран или предстоящ за изтриване профил, заплаха със съдебно преследване или друго тревожно събитие и го подканват да предприеме спешни действия като последва линк или свали и активира файл на компютъра или телефона си.

Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли, както и други лични данни. Често компютърна конфигурация се заразява с вирус от свален и активиран файл. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли, включително до широк кръг от български интернет потребители.

От ГДБОП напомнят, че мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението ".bg".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай ще приеме световното първенство по спортна гимнастика през 2027 година
Китай ще приеме световното първенство по спортна гимнастика през 2027 година
Ерик тен Хаг: Не мислим за негативни сценарии, нагласата ни е позитивна
Ерик тен Хаг: Не мислим за негативни сценарии, нагласата ни е позитивна