НОВИНИ

Генералният ни консул в Солун се срещна с българските пожарникари в Гърция

генералният консул солун срещна българските пожарникари гърция
bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 28.07.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Генералният консул на България в Солун Антон Марков, генерал-майор Валентин Кръстев, зам.-командирът на Корпуса за бързо разгръщане на НАТО в Солун и дипломати от генералното консулство проведоха среща с главен инспектор Петър Петров, началник сектор “Специализирани оперативни дейности” в ГД ПБЗН и Аргириос Ренгас, началник на Втора специална единица за горски операции към Службата за пожарна безопасност на Гърция.

По време на проведената среща Ренгас изрази своята благодарност към българските си колеги за подкрепата и помощта в потушаването на пожарите в Северна Гърция. Изтъкна много доброто сътрудничество с ГДПБЗН, с която регулярно провеждат съвместни учения за борба с различни природни бедствия.

Към момента в базата на Втора специална единица за горски операции към Службата за пожарна безопасност на Гърция, разположена в покрайнините на Солун, са настанени 160 пожарникари от Гърция, 70 пожарникари от България и 40 пожарникари от Сърбия.

Гл. Инспектор Петър Петров посочи, че от началото на юли има командировани служители от ГДПБЗН от цялата страна в базата в Солун, които се ротират. Участвали са активно в потушаването на пожарите в Никити и Агиос Николас на полуостров Халкидики, а в момента по-голямата част от състава на българската група е изпратена на остров Корфу, заедно с 6 противопожарни автомобила. Имат готовност да реагират при необходимост. Работят много добре с гръцките пожарникари като правят регулярно съвместни учения с цел по-добра координация на терен.

Ген- консул Антон Марков и ген.-майор Валентин Кръстев поздравиха българските и гръцките пожарникари, подчертавайки, че доброто сътрудничество, личният контакт и опознаването помежду им е предпоставка да по-ефективното справяне с тежките пожари, обхванали много райони на Гърция. Отправиха пожелания за успех в трудната им мисия и по-малки случаи, в които се налага тяхната намеса.

Текст: Ангел Тошев

Снимки: Антон Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева сезира отговорните институции за смъртна заплаха
Илиана Раева сезира отговорните институции за смъртна заплаха
Шефът на Руския олимпийски комитет обвини МОК, че е на страната на Украйна
Шефът на Руския олимпийски комитет обвини МОК, че е на страната на Украйна