НОВИНИ

Георги Глушков очерта приоритетите през новия си мандат начело на баскетбола в България

георги глушков очерта приоритетите новия мандат начело баскетбола българия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 17.11.2021
Чете се за: 04:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Преизбраният президент на Българската федерация по баскетбол - Георги Глушков и членове на новия Управителен съвет очертаха приоритетите на новия си мандат на специална пресконференция в Прес Клуб „България“.

„Първият приоритет, който искам да отбележа, развитието на баскетбола по региони. Поканени са представители на всички региони в Управителния съвет. Те поемат голяма отговорност, ще имат задачи, административни задачи, ще формираме бюджет за всеки един регион и да развиват баскетбола по места. Това трябва да се случи в най-близко време“, каза Глушков пред представителите на медиите.

„Другият приоритет е женският баскетбол – също много важен. Той винаги е бил лицето на българския баскетбол. Имали сме също много WNBA състезателки, които славеха България", допълни Георги Глушков.

„Сред останалите приоритети остават подрастващите, създаването на специална комисия за 3х3 баскетбола, като акцентира върху организирането на Държавно първенство при подрастващите в тази дисциплина с календар, различен от този при подрастващите 5х5. Ще бъде създадена и специална комисия за Минибаскет, която да събере изтъкнати баскетболни специалисти и педагози. Планира се организиране на месечни събирания на най-талантливите баскетболисти на възраст 14-16 години отново на регионален принцип. Ще се наблегне и на търсенето и обучението на млади съдии по регионите“, добави още президентът на БФБаскетбол.

На пресконференцията стана ясно, че България отново ще иска домакинство на европейското първенство по баскетбол на колички в Дивизия "C". След като прие шампионата през 2019 г., страната ни ще се опита да вземе и този догодина.

„Може смело да кажем, че баскетболът на колички се развива в България, въпреки всички трудности. За разлика от нормалния баскетбол, това е доста скъп спорт като материално-техническо осигуряване. Една количка струва доста, както и самият превоз на състезателите. Благодарение и на активността на националния треньор на колички Владо Искров, който непрекъснато поема някакви инициативи, успяваме да се справим. Участва се на доста международни турнири, които неминуемо вдигат нивото на колички. Надяваме се догодина да може да вземем пак домакинство на европейско първенство в Дивизия C и да не се радваме само на едната победа. Вече амбициите стигнаха дотам, че да мислим за класиране в Дивизия B. На предишното европейско отчетохме като успех, но както знаете, апетитът идва с яденето и амбициите са доста по-големи. Надявам се, че ще успеем“, заяви един от новоизбраните членове на УС на федерацията Иван Ценов, който през новия мандат ще отговаря за този спорт.

„Аз никога не съм бил далеч от баскетбола. Никога не ми е било безразлично какво се случва. Няма да се връщам назад за причините, поради които си подадох оставката. Смятам, че сега пред този Управителен съвет стои страшно много работа. Много е важно да се сформират работещи комисии, защото фактически те би трябвало да са движеща сила и да предлагат идеи и решения на Управителния съвет, които той да одобрява. Надявам се, че всичко ще бъде наред и нещата ще се случат по най-добрия начин“, заяви още Ценов.

Представителят на Българската баскетболна лига (ББЛ) в новия Управителен съвет на централата Орлин Атанасов сподели, че партньорството с федерацията е положително.

„Според мен партньорството ни е положително за българския баскетбол. ББЛ естествено преля във втори ешелон на първенството при мъжете. Целта винаги е била да се разшири географията на българския баскетбол. Отчитаме положителни резултати“, заяви Атанасов.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КПКОНПИ глоби с 10 000 лв. новия директор на болница "Лозенец" заради конфликт на интереси
КПКОНПИ глоби с 10 000 лв. новия директор на болница "Лозенец" заради конфликт на интереси
Монтана е последният 1/4-финалист в Купата на България след драма с дузпи
Монтана е последният 1/4-финалист в Купата на България след драма с дузпи