НОВИНИ

Георги Глушков отчете свършеното от ММС по време на мандата му

Министърът на младежта и спорта се надява на промяна във финансирането от страна на ММС към колективните спортове

Георги Глушков
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 05.07.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта в служебния кабинет на Димитър Главчев Георги Глушков даде отчет за свършеното от него и екипа за последните близо три месеца, в които той бе на власт.

Пред журналисти Глушков заяви, че са намерени средства за две пилотни програми, осигурено е финансирането на спортните клубове, а пред участието и подготовката на българските олимпийци за Игрите в Париж няма никакви пречки.

Глушков обаче не даде ясен отговор дали ще остане начело на българския спорт на фона на продължаващата парламентарна криза и несполучливия опит за сформиране на кабинет с първия мандат. Той обаче изрази надежда, че новата власт, когато и да дойде, ще направи реформа във финансирането на спорта, която според него е наложителна.

"От встъпването на правителството на Димитър Главчев на 9 април успяхме да обезпечим финансирането на спортните клубове. За този период бяха одобрени 916 проекта по 56 вида спорт на обща стойност 14 334 740 лева. По този начин бе изпълнен нашият ангажимент да осигурим нужните средства, които обезпечават развитието и подготовката спортистите през година и с които клубовете да могат да вземат участие в така важните за тях държавни първенства. Успяхме да осигурим средства за реализирането на пилотните програми "Спортът - начин на живот" и "Спортен час", каза Глушков.

Той посочи, че финансирането на българските спортисти за Олимпийските игри в Париж, които започват след три седмици, е напълно подсигурено.

"Имаме 45 квоти от 41 спортиста и се надявам, че те ще успеят да ни зарадват с представянето си. Със съдействие на ММС и благодарение на г-н Асен Христов бяха осигурени средствата, заради които Българската федерация по вдигане на тежести можеше да не успее да изпрати спортистите си на Игрите в Париж. Но вече пред участието на Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов няма никакви пречки", допълни служебният министър.

Министър Глушков бе попитан дали властта има някакъв план, за да може на бъдещи Олимпиади България да бъде представена в повече отборни спортове. Според него спортът се нуждае от генерална реорганизация, за да може България отново да има свои представители в отборните игри на най-големия спортен форум.

"Трябва да има промяна във финансирането от страна на ММС към колективните спортове и към отношението към тях, защото те станаха много скъпи. Това е мнение, което съм споделял още преди да стана министър. Трябват ни ресурси, с които да можем да развиваме тези спортове и да бъдем конкурентни", каза още той.

Глушков призна, че наскоро е провел среща и с кмета Васил Терзиев, тъй като столична община има интерес към няколко имота на ММС. Засега обаче развитие няма, тъй като според Глушков подобно прехвърляне на собствеността може да попречи сериозно на дейността на клубовете, помещаващи се на тези терени.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков
Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков
Националите по плажен хандбал до 16 г. спечелиха последната си среща от груповата фаза
Националите по плажен хандбал до 16 г. спечелиха последната си среща от груповата фаза