НОВИНИ

Георги Свиленски, БСП: 1 януари 2024 г. не е подходящият момент за приемане на еврото

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 05.02.2023
Чете се за: 05:27 мин.
Политика
Слушай новината

1 януари 2024 г. не е моментът за приемане не еврото в България. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Георги Свиленски от БСП.

"Да, България е член на ЕС. Да, България трябва да въведе еврото, но когато му дойде времето. Защото 1 януари 2024 не е моментът - нито икономическите ни показатели отговарят, нито икономиката е готова, нито българските граждани са готови", каза той.

Свиленски разкритикува президентът Румен Радев. Според него той е избран с гласовете на българските социалисти, но се е отрекъл от левите политики.

"Когато неговият служебен кабинет замрази минималната работна заплата, не внесе бюджет, не подкрепи бизнеса, който трябва да изработи парите за социалната политика. На всичко това трябва да отговори Радев. В същото време, това служебно правителство бе залято от сигнали за корупция за продажба на недвижими имоти", подчерта той.

Според него няма конфликт между Корнелия Нинова и президента Румен Радев. Той изтъкна, че ръководството на БСП през годините не си е позволявало критики срещу президентската институция, но от Президентството още от третия ден са разкритикували правителството, в което участваше БСП.

"Ние не се караме нито с Радев, нито с Йотова, но няма как да допуснем моделът "ГЕРБ", срещу който се борим 7 години, да бъде отново вкаран във властта. Това беше признато и от Борисов. Онзи ден той каза: "Моите хора, от вторите етажи на властта, днес управляват България през служебния кабинет." Така, че това, което говорим от две години, Борисов си го призна, а хората могат да го видят в цялата държавна администрация", коментира той.

Свиленски определи като спекулации публикациите за лобизъм в полза на Русия от страна на съпартиеца му Румен Гечев.

"Той е бил наблюдател на някакви парламентарни или президентски избори в Русия. Ние като народни представители, като наблюдатели ходим почти всеки месец там, където има избори по една или друга причина. Аз самият съм ходил до Азербайджан като наблюдател. Това са поредните спекулации и опити да въвличат БСП в някакви геополитически страни, така че това ще е поредната дъвка в предизборната кампания. Нали разбирате, че е нелепо!", посочи той.

Свиленски отново повтори тезата на БСП, че кабинетът "Петков" не е изнасял оръжие за Украйна.

"Ако написаното в "Ди Велт" е истина, Кирил Петков досега трябваше да бъде арестуван от българските служби. Затова ние твърдим, че това не е вярно, а е предизборен ход на партията да се покажат пред своите партньори, че са направили нещо добро. А това не е добро", каза той.

Свиленски подчерта, че лидерският въпрос не е на дневен ред в БСП и предстоящият Конгрес ще бъде рутинен.

"Сергей Станишев не само, че няма, а може би не трябва да се кандидатира за лидер на БСП. Той е нанесъл доста щети на партията и е по-добре да си остане редови член. А и трябва да отговори за най-големия корупционен скандал в ПЕС, докато беше председател. Проблемът с лидерството на Корнелия Нинова е, че не допуска от 7 години вътрешни и външни сили да съберат БСП и ГЕРБ в управлението. Това няма да ѝ го простят никога", коментира Свиленски.

Той призова служебният кабинет да не обсъждат партии и политици, а да организират честни и прозрачни избори.

"На Пеканов нали няколко часа преди участието му в "Панорама" президентът и министър-председателят му казаха да не се бърка в предизборната кампания. И той в 9 часа дойде в "Панорама" и почна да дава оценки на БСП. Хубавото на това е, че стана ясно, че служебният кабинет - и първият на Донев, и сегашният - се намесват в предизборната кампания. Това беше казано и в доклада на ОССЕ", посочи той.

Националният съвет на БСП заседава за предстоящите избори

Тази сутрин Националният съвет на БСП се събра на заседание, на което се очаква да одобри коалиционната формула за участие в предстоящите парламентарните избори.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурен вятър счупи дървета и клони във Варна, отложени са полети (ВИДЕО)
Бурен вятър счупи дървета и клони във Варна, отложени са полети (ВИДЕО)
Станислав Балабанов, ИТН: Ще питаме българските граждани имат ли желание да бъде свикано Велико народно събрание
Станислав Балабанов, ИТН: Ще питаме българските граждани имат ли желание да бъде свикано Велико народно събрание