НОВИНИ

Станислав Балабанов, ИТН: Ще питаме българските граждани имат ли желание да бъде свикано Велико народно събрание

bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 05.02.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Политика
Слушай новината

В "Денят започва с Георги Любенов" Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира инициативата на партията по събирането на подписи за референндум за президентска република. Балабанов уточни, че от "Има такъв народ" искат да попитат българските граждани имат ли желание да бъде свикано Велико народно събрание.

"Всъщност кое е по-важното - политически лидери, които са доказали в историята, че са неспособни да управляват и пример за това е последният 48-ят парламент, който беше тотално провален, или възможността по най-демократичния път да попитаме българските граждани дали искат такава промяна, защото ние спазихме абсолютно закона по отношението на изграждането на въпроса", каза в"Денят започва с Георги Любенов", Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Балабанов смята, че както през 1990 година бяха избрани 400 депутати за Велико народно събрание, това е възможно и сега.

Уточни, че по конституция този въпрос първо е от компетенцията на обикновеното Народно събрание и ако българските граждани кажат "да", пътят е такъв, че обикновеното НС ще се разпусне и ще се отиде към Велико народно събрание, което ще отвори пътя за промяна на конституцията и там вече може да се смени държавното устройство и България да стане президентска република.

Балабанов цитира и инициирано от тях социологическо проучване на международна агенция, според което е изключително високо доверието в президентската институция - над 60%, а най-ниско доверие е отчетено в парламента - 12%.

Какви са очакванията на ИТН за предстоящите избори и позицията им по темата за отношенията със Северна Македония вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски, БСП: 1 януари 2024 г. не е подходящият момент за приемане на еврото
Георги Свиленски, БСП: 1 януари 2024 г. не е подходящият момент за приемане на еврото
Валентин Димов: Много сме горди и щастливи, че донесохме тази победа на България
Валентин Димов: Много сме горди и щастливи, че донесохме тази победа на България