НОВИНИ

Георги Свиленски за третия мандат: Ще предложим 2 варианта на Националния съвет

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:35, 25.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Днес заседава Изпълнителното бюро на БСП, а във вторник - Националният съвет на партията. Очаква се в следващите дни да стане ясно какво ще се случи с третия мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Ще бъдат предложени 2 варианта на Националния съвет, коментира председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Изпълнителното бюро на БСП в момента заседава. Утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тогава и двата варианта ще бъдат обсъдени", каза Свиленски.

"Има гледни точки, които са в подкрепа да остане правителството и полезността. Има и много, които не са в тази подкрепа. Едно от нещата, които са в подкрепа на полезността на оставането на правителството е, че има десетки нерешени проблеми, които трябва много спешно да се решават. А другото е несигурната позиция на сегашното в оставка и на бъдещото правителство , съставени в рамките на това мнозинство. Така че плюсовете и минусите са много и трябва да се прецени много внимателно и отговорно", коментира по-рано Георги Гьоков - министър на труда и социалната политика в оставка.

Според вас възможно ли е и и редно ли е да се държи мандатът до 15 август?

"Дали е редно не го определяме нито аз, нито вие, определя го Конституцията и тълкуването на Конституцията. Въпреки че има тълкувателно решение от преди двайсетина години и повече, вие виждате, че прецеденти в нарушение на това решение на конституционно определение има примери много в историята, а дали е възможно - възможно е, защото наистина Конституцията има някаква празнота точно в тази ситуация", допълни Гьоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел с купата от Европейския шампионат по хандбал във Варна
Израел с купата от Европейския шампионат по хандбал във Варна
Анте Шимунджа и Оливие Вердон очакват различен мач срещу Шамрок
Анте Шимунджа и Оливие Вердон очакват различен мач срещу Шамрок