НОВИНИ

ГЕРБ и ДБ защитиха налагането на санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика

започна ремонтът пети блок аец козлодуй
bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 10.02.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията подкрепя санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Борисов изтъкна, че са приети нужните закони и са направени договорките за закупуване на нови ядрени реактори от "Уестингхаус", с което да се случи диверсификацията в тази област.

Вчера президентът Румен Радев заяви в Брюксел, че България е готова да наложи вето, ако се стигне до санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, както и че се надява служебното правителство да не допуска изпращането на още въоръжение за Украйна.

Румен Радев: България ще наложи вето, ако се стигне до санкции в областта на ядрената енергетика

От “Демократична България” излязоха с позиция, в която остро протестират срещу изявленията на президента Радев. Според тях с изразената готовност за вето държавният глава се заема с опит да удължи максимално зависимостта на България от “Росатом”.

"Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика", посочват от "Демократична България".

От партията се противопоставят и на позицията на държавния глава срещу въоръжаването на Украйна.

"Радев продължава да изолира България от усилията на всички наши съюзници, които ясно осъзнават своя интерес агресията на Кремъл да бъде отблъсната максимално бързо и успешно. Наред с това той и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО.

Пред лицето на най-сериозното предизвикателство за сигурността на Европа от 1945 г. насам е време българската политика да бъде подчинена на националния ни интерес и на общите ни цели и отговорности в рамките на ЕС и НАТО.

Изтичащата година след началото на престъпната руска агресия срещу Украйна показа, че този курс не просто е стратегически правилен, а е икономически и политически оздравителен и носи множество възможности за развитие и модернизация на страната ни. България може единствено да има изгода от окончателното си откъсване от орбитата на Кремъл.", посочват от "Демократична България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси подновява тренировки ден преди мача на ПСЖ с Байерн Мюнхен във вторник
Меси подновява тренировки ден преди мача на ПСЖ с Байерн Мюнхен във вторник
Кирил Добрев: Преброителите за утрешния конгрес на БСП са подменени
Кирил Добрев: Преброителите за утрешния конгрес на БСП са подменени