НОВИНИ

ГЕРБ и "Спаси София" в спор за кмета на район "Илинден"

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
13:37, 17.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
герб спаси софия спор кмета район илинден
Слушай новината

В спор относно отстранения предсрочно от ОИК кмет на район "Илинден" влязоха общински съветници от ГЕРБ и "Спаси София". Това се случва на фона на окончателното определение на Върховния административен съд от 15 юли, с което се потвърждава, че Бранчевски трябва да освободи поста на районен кмет, докато трае делото по правомерността на решението на ОИК.

Според общинските съветници от ГЕРБ обаче от ПП-ДБ-СС е трябвало да внесат доклад, с който да се избере временно изпълняващ длъжността кмет на "Илинден" още след решението на Административен съд - София от 25 юни.

"Върховният административен съд казва, че първата инстанция правилно е отсъдила, че кметът вече е с прекратени правомощия, тоест, независимо какво ще реши ВАС по делото след 2, след 3 месеца или след една година, този кмет Бранчевски вече е отстранен, той вече не е кмет на района и тук е работа на управляващите да назначат временно изпълняващ длъжността кмет", посочи Антон Хекимян от ГЕРБ.

Според групата работата на района буксува.

"От един месец няма добър стопанин в район "Илинден". Имаме много конкретни проблеми. От месеци има наводнения в "Западен парк", поради това че поливните системи не работят правилно. Администрацията не получава редовно заплати, при училищата и читалищата също има разреждане на заплащането", твърди Драгомир Младенов.

От "Спаси София" подчертаха, че решението на ВАС от 15 юли няма отношение към правомерността на самото отстраняване на кмета на Илинден и към законосъобразността на решението на ОИК.

"СОС към момента не е официално уведомен за решението. Решението ОИК не го е изпратила официално на СОС. Причината за това е много проста. Законът предвижда, че решението се изпраща на СОС 3 дни след влизането в сила, което означава произнасянето на съда на втора последна инстанция. Към момента това решение не е изпратено. Дали Общинският съвет може без официално да е получил това решение, да избере временно изпълняващ длъжността кмет е спорен въпрос, на който законът не дава ясен отговор", посочи Христо Копанаров от ПП-ДБ-СС.

Следващото заседание относно законосъобразността на решението на ОИК да отстрани Емил Бранчевски от позицията му на кмет на "Илинден" е утре. Мотивът на ОИК бе cигнaл, чe тoй имa yчacтиe ĸaтo диpeĸтop и coбcтвeниĸ в peгиcтpиpaнo нa 15 фeвpyapи 2024 г. тъpгoвcĸo дpyжecтвo нa тepитopиятa нa Beлиĸoбpитaния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутатът Андрей Ковачев е избран за квестор на Европейския парламент
Евродепутатът Андрей Ковачев е избран за квестор на Европейския парламент