НОВИНИ

Фалшива фирма и откраднати данни: Кметът на район "Илинден" стана жертва на киберпрестъпление

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:47, 26.03.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Новоизбраният кмет на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски се оплака, че без знанието му на негово име е регистрирана фирма във Великобритания. Целта била отстраняването му от длъжност. Според него, още оттогава срещу него тече заговор - първо чрез платени протести, а сега и с откраднати лични данни и опит за саботаж.

Районният кмет на "Илинден" се оплака, че някой умишлено е регистрирал фирма на негово има във Великобритания. Още на 13 март Емил Бранчевски реагира и подава сигнал в полицията, прокуратурата и комисията за защита на личните данни.

Емил Бранчевски, кмет на район "Илинден": "Отново заявявам абсолютно категорично - това е престъпление срещу моите лични данни и аз ще си търся правата по съдебен ред."

Регистрираната фирма може да му коства поста.

Христо Копаранов, общински съветник от ПП-ДБ-СС: "ОИК може да прекрати мандата на избрания кандидат. Всъщност това е целта на кампанията която се провежда срещу д-р Бранчевски."

От Общинската избирателна комисия вече извършват проверка. Изпратили са официално запитване до британския търговски регистър. Според общинските съветници от ПП-ДБ-СС, атаката срещу Емил Бранчевски е заради направени от него разкрития за харченето на общински средства от предишното управление. Убедени са, че недоволството и протестите срещу него са били организирани от политическите му опоненти. На тях хора го обвиниха, че не идва на работа.

Емил Бранчевски, кмет на район "Илинден": "В действителност бях в болничен и искам да подчертая, че го прекъснах, за да върна по-рано на работа. Гражданите на района не искат оставката, искат ми я една група хора, част от които бивши служители на администрацията, за да могат да прикрият следите си на всичките злоупотреби."

Личните данни на общинските съветници реално са лесно достъпни в интернет и лесно може да бъде злоупотребено с тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ихор Шевадзуцкий пред БНТ: Нека Кубрат Пулев нервничи и се притеснява
Ихор Шевадзуцкий пред БНТ: Нека Кубрат Пулев нервничи и се притеснява
В "Референдум": Обществото не очаква сериозна политическа промяна и стабилизация след нови избори
В "Референдум": Обществото не очаква сериозна политическа промяна и стабилизация след нови избори