НОВИНИ

Всички международни летища у нас са готови да работят като част от Шенген от 31 март

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 26.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Четирите международни летища - София, Пловдив, Варна и Бургас, са готови от полунощ на 31 март да работят като част от шенгенското пространство за свободно движение. Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов коментира, че в следващите месеци предстои да се стигне и до решение за премахването на контрола и по сухоземните ни граници.

Една проверка по-малко - граничната, ще има както за заминаващите, така и за пристигащите пътници, чието пътуване завършва или започва от летище, което е на територията на страни от Шенген. Има един много любопитен детайл. Първият самолет, който пристига от шенгенско летище, ще кацне в София 20 минути след полунощ на 31 март. Така пътниците ще са напуснали държавата, от която пристигат след като са преминали граничен контрол, но ще влязат у нас без гранична проверка.

Последната гранична проверка за пътуващи към страните от Шенген на летище София ще бъде извършена в 23.59 часа на 30 март. От първата секунда на 31 март от София към Виена, Париж, Рим, Берлин и другите градове от шенгенското пространство ще се пътува свободно.

"Реално от тази дата всички граждани, които пристигат от държави - членки на Шенген няма да подлежат на паспортна проверка. Мястото, на което се намиране - до тук реално, отзад на вас ще бъдат шенгенските гейтове", каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи в оставка.

Граничният контрол за полетите извън страните от Шенген ще се извършва непосредствено преди изходите към самолетите, а не както до сега веднага след проверките по сигурността. За пътуващите с деца има още една промяна.

"За държавите - членки на Шенген, който лети за тези държави със своето дете, там няма да извършваме граничен контрол и гранични проверки, т.е. за там не са необходими декларации", каза Антон Златанов, директор на ГД "Гранична полиция".

Така за пътуванията в Шенген родителите няма да подготвят нотариално заверени декларации, че са съгласни детето им да напусне страната. А, тези които по семейни причини - като развод, са против пътуването, ще трябва да искат забрана за напускане от районните съдилища. С отпадането на паспортните проверки гранична полиция ще трябва да следи територията на страната да не напускат от хора, които имат забрана за това.

"Променяме начина си на работа. Започваме да залагаме много повече на анализа на риска, на оперативната дейност", каза още Антон Златанов, директор на ГД "Гранична полиция".

Според вътрешния министър Калин Стоянов, следващата цел е отпадането на граничния контрол и по сухопътните граници към страните от шенгенското пространство:

"По суша се надявам, че ще стане до края на тази година. За нас важното е ние да продължим да охраняваме държавната граница по начина, по който го правим в момента и да продължим трайната тенденция на намаляване на миграционния натиск."

Усилването на охраната по границата с Турция е част от мерките за намаляване на незаконното преминаване на браздата с югоизточната ни съседка.

снимки: БТА

Данните за миграционния натиск очертават тенденция на сериозен спад. През последното денонощие опитите за незаконно преминаване на границата ни са едва 29, а на същата дата през миналата година са били над 200. Тенденцията и за първите почти три месеца от годината потвърждава тази тенденция. От 1 януари до вчера опиталите да влязат незаконно у нас са 6100. За същия период на миналата година те са били 21 000, т.е. спадът е три пъти и половина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия се класира на полуфиналите в женския шампионат по волейбол
Славия се класира на полуфиналите в женския шампионат по волейбол
След втория и третия мандат: Какви са възможните дати за евентуални предсрочни избори?
След втория и третия мандат: Какви са възможните дати за евентуални предсрочни избори?