НОВИНИ

Обвинения към Киев и Запада: Москва търси поръчителя на смъртоносния атентат

Русия обвини Украйна, Съединените щати и Великобритания в съпричастност

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:49, 26.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Ръководителят на руската Федерална служба за сигурност обвини Украйна, Съединените щати и Великобритания в съпричастност към атентата в Москва със 139 жертви, въпреки че отговорност пое "Ислямска държава".

Украйна отрича обвиненията като "лъжи". Украинска връзка видя и секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. На фона на руските твърдения, че извършителите са бягали към Украйна, беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че първоначално те са били тръгнали към Беларус.

Руски съд остави в предварителен арест осми заподозрян за атентата в Москва. Той е роден в Киргизстан. Руски следователи са изпратени в Таджикистан за разпит на семействата на четиримата обвинени като преки извършители.

Александър Бортников, който ръководи службата - наследник на КГБ, заяви, че Русия още не е установила конкретния поръчител. Когато този въпрос се изясни ще последват ответни мерки, отбеляза приближеният на президента Путин.

Според Бортников тайните служби на Киев са помогнали в подготовката на ислямистите на неуточнено място в Близкия изток. Той не даде доказателства за твърденията си, но подчерта, че извършителите са пътували към Украйна.

"Наша законна цел ли е шефът на украинското разузнаване Буданов, както и ръководителите на украински специални служби", коментира журналист.

"Всеки, който извършва престъпления срещу Русия и руски граждани, е законна цел", заяви Александър Бортников, ръководител на ФСБ.

Журналист: Тогава защо още са живи?

Александър Бортников: Всичко предстои.

Русия ще проведе самостоятелно разследване, което ще се ръководи единствено от разбирането на Москва за целите на Запада и неговите методи, заяви външният министър Лавров.

"Едва ли се нуждаем от помощ, която ще бъде проявление на двойни стандарти и ще бъде насочена към прокарване на удобна за Запада теория - атентатите са дело на "Ислямска държава" и Украйна няма нищо общо", каза още Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Според Ройтерс подобни коментари отразяват настроения сред кремълския елит в посока ескалация на войната в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски уволни секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов и назначи на негово място досегашния ръководител на външното разузнаване Олександър Литвиненко. Причина за кадровите промени не се посочват.

Пет дни след терористичния акт спасителните екипи завършиха ръчното претърсване на развалините, включително с обучени кучета. След тях разчистването ще продължи с тежка техника.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Петров пред БНТ: Отборът има потенциал и ще работим за следващия сезон (ВИДЕО)
Антон Петров пред БНТ: Отборът има потенциал и ще работим за следващия сезон (ВИДЕО)
Тервел Пулев: Чувствам се добре подготвен
Тервел Пулев: Чувствам се добре подготвен