НОВИНИ

Първият мандат - изчерпан: Предложение и отказ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 26.03.2024
Чете се за: 09:55 мин.
У нас
Слушай новината

Предложение и отказ. Това са двете политически действия от днешния ден, които се побраха в две писма. Първото, изпратено от ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС, в което се съдържа желание за подкрепа на втория мандат и предложение ГЕРБ да излъчи премиер. И второ писмо - отговор, в което ГЕРБ отказва и двете предложения. Пауза настъпи в българския политически сериал, след като парламентът гласува единодушно отказът на Мария Габриел да състави кабинет. Във вакуума между двата мандата е волята на президента, който утре ще връчи втория мандат.

Мандат първи изчерпан.

Атанас Атанасов - ПГ на ПП-ДБ: "Днес е един облачен ден за българската демокрация и дали би могло слънцето да пробие от тези облаци днес зависи от тази зала или ще последва буря с градушка."

Бурята последва след предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат.

Атанас Атанасов - ПГ на ПП-ДБ: "Ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ с ПГ на ГЕРБ-СДС. В следващите рамки: подписване от председателите на двете ПГ на споразумението, съдържащо гаранции за реформи, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС. Състав: настоящия състав на МС."

Това не е покана за допълнителни преговори, а предложение за изпълнение на ангажименти, уточниха от ПП-ДБ.

Атанас Атанасов - ПГ на ПП-ДБ: "При отказ ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента. Очакваме официален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента."

В парламента ГЕРБ-СДС запазиха мълчание. Отговориха малко по-късно - в 7 страници.

Пишат, че в хода на преговорите е станало ясно, че ПП-ДБ са готови на всичко, за да бавят финала на разговорите по първия мандат и да се стигне до втори.

От ГЕРБ-СДС заявяват, че след като ПП-ДБ съзнателно са взривили крехкото равновесие и потъпкали доверието, не могат да очакват от ГЕРБ, че ще помагат в тази безочлива злоупотреба на справедливите обществени очаквания.

Позицията на ГЕРБ-СДС е категорична - няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Българските граждани, чрез избори трябва да решат кой и как трябва да управлява България.

Всъщност още преди ПП-ДБ да отправят новото си предложение за правителство с втория мандат Борисов разказа стъпка по стъпка как са протекли провалените преговори за първия.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Много исках да има правителство. Затова избрахме преговорен екип. От мен сте чували, че работни лидерски срещи - да, такива говорилни лидерски - не. Защото те идват 6 души. После идват други 6 очи, 8, 10, 12 очи и аз трябва да седя и да изслушам исканията на всеки един от тях. Един иска кабинета, друг иска прокурора, трети иска регулаторите, четвъртия иска парламента, петия иска всичко."

Лидерска среща все пак е имало. Борисов разговарял с Асен Василев, а по-късно и с Атанас Атанасов.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Аз извадих листа собственоръчно подчертах Асен Василев, че остава и е най-важният човек в кабинета. След това собственоръчно зачертах Христо Гаджев и написах Тагарев, така както ме помоли Иван Костов. Собственоръчно задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев. Собственоръчно този министър, който ги изобличаваше за стоици милиони поръчки, дали е вярно или не не знам, за да не дразни - казах: нека да е неговия заместник."

Борисов поискал кратък отговор - "да" или "не". Последвали искания от ПП-ДБ за смяна на министъра на вътрешните работи и на електронното управление, нови срещи между Денов и Габриел.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Започват телефон, телефон, телефон. Нещо недопустимо, нещо действително излагащо България, защото започват уважавани хора, включително и от държави нечленки на ЕС, да се обаждат от името на господин Петков, да ме натисне за вътрешния министър.

Ретроспекцията приключи с обобщение:

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "До последния момент те бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. Четири компромиса на листа. То свърши. Ние в петък, в събота, неделя този разговор го проведохме и те ни казаха не."

ДПС не виждат вариант за правителство в този парламент.

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС: "Аз мисля, че е ясно, че отиваме на избори. Всичко друго, което се случва е някакъв фарс и мъка, няма смисъл, нека да запазят достойнството си всички и да отидем да видим какво доверие ще ни дадат хората. Господин Борисов изключи втори мандат, изключвам трети - ако е при ДПС. Според мен ПП-ДБ изчерпаха всички възможности да не се отиде на избори. Просто те не трябваше да прекаляват с исканията си, които са несъразмерни на тяхната тежест и нямаше да отидем на избори. Ние ясно бяхме казали - ако се разберат, че ние ще продължим да подкрепяме, защото България не е хубаво да изпада в безвремието на предсрочни избори."

Първата крачка към избори: гласуването на отказа на Мария Габриел да бъде премиер с първия мандат. Дебатът започна сякаш без желание за дебат и приключи за по-малко от час.

Росен Желязков - председател на Народното събрание: "Нямаше никакво желание за дебатиране преди да закрия разискванията. Повече от 6 секунди седях, аз си ги броях на ум. А моят таймер е близък до Гринуич."

След предложението на ПП-ДБ за втория мандат - опозицията избухна. И стана ясно - и третият мандат изглежда обречен.

Георги Свиленски - депутат от ПГ на БСП: "Това, на което станахме свидетели днес - вие да се молите, а колегите ви от ГЕРБ да се смеят."

Атанас Атанасов - ПГ на ПП-ДБ: "На никого не се молим. Ние се съобразяваме с мнението на българския народ."

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Това беше публично политическо харакири. Няма да участваме в разговори и да подкрепяме втори мандат. Не желаем да получаваме трети, защото смятаме, че този парламент е изчерпан."

Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане": "Българина не е изморен да ходи на избори. Българина е отвратен от това, което се наблюдава през последните години - срамни коалиции, безпринципно молене. Атанасов тук само дето не клекна, но той ако клекнеше, нямаше и да го видим."

Станислав Балабанов - депутат от ПГ на ИТН: "Ти сега си в най-унизителната поза - да му се молиш на същия този, когото арестува да продължи да те държи теб ан власт. Думата харакири вече има ново значение: хараКиро."

Кирил Петков отрече: не се молели на ГЕРБ:

"В политиката, както и в живота - най-важното нещо е да си спазваш думата. Ние дадохме ясна дума не за 9-месечно управление, за 18-месечно управление с единствената промяна - ротация на премиерите. Колкото да не искате да си спомняте за това споразумение. Не ви е харесало, ми да не сте го правили."

В отговора си до ПП-ДБ ГЕРБ пишат, че днес се правят внушения за морални и етични изисквания, които са неотносими спрямо хората, които апелират за тях.

И смятат, че е цинично да бъдат плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за служебен кабинет именно от хората, които са я изработили и които са оказали брутален натиск върху всички членове на правната комисия и върху цялото Народно събрание да бъде приета до края на миналата година.

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Репортаж: Милена Кирова, Десислава Маркова

Вижте и коментара на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национален отбор по футбол за младежи до 21 г. спечели евроквалификацията срещу Полша
Българският национален отбор по футбол за младежи до 21 г. спечели евроквалификацията срещу Полша
Започна ремонт в общинската клиника за кучета "Връбница"
Започна ремонт в общинската клиника за кучета "Връбница"