НОВИНИ

Парламентът обяви за неуспешен мандата за правителство с премиер Мария Габриел

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:05, 26.03.2024 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание прие отказа на Мария Габриел от кандидатурата ѝ за министър-председател в рамките на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

С 226 гласа "за", един "въздържал се" и нито един "против" парламентът обяви за неуспешен мандата за съставяне на правителство с министър-председател Мария Габриел.

Дотук се стигна след заявление от страна на Габриел, с което оттегля заявеното от нея изпълнение на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство и декларира, че няма да предлага структура и състав на кабинет.

Предстои президентът Румен Радев да връчи втори проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група - "Продължаваме промяната - Демократична България".

Снимки: Десислава Кулелиева

Дебатът в пленарната зала започна, сякаш, без желание за дебат.

"Нямаше желание за дебатиране. Повече от 6 секунди броих, а моят тайминг е близък до Гринуич", каза в началото на заседанието председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Вдигната ръка и разискванията тръгнаха.

"Днес е един облачен ден за българската демокрация. И дали би могло слънцето на пробие - зависи от тази зала, или ще последва буря с градушка", метафоричен беше съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

От ПП-ДБ виждат последен шанс за общо правителство с ГЕРБ-СДС във втория мандат.

"Ние потвърждаваме готовността си на реализираме този мандат с ГЕРБ-СДС при спазване на ангажиментите, които поехме преди 9 месеца - подписване на споразумението с гаранции за реформи; министър-председател от ГЕРБ-СДС; състав - настоящият състав на МС, доколкото в рамките на преговорите се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за състава. Това не е покана за допълнителни преговори, това е предложение да изпълним ангажиментите. Очакваме отговор до датата за връчване на втория мандат", обясни Атанас Атанасов.

Този призив буквално взриви залата. От "Възраждане" и ИТН реагираха със смях, аплодисменти и висове "още".

Ето част от коментарите в зала:

Георги Свиленски, ПГ на "БСП за България":

"Това самоунижение на групата не съм очаквал, че ще го видя - вие да се молите, а ГЕРБ да се смеят. Само дето на колене не застанахте. Можеше да предложите Борисов за премиер".

Атанас Атанасов, ПГ на ПП-ДБ:

"На никого не се молим. Българският народ не иска избори".

Корнелия Нинова, ПГ на "БСП за България":

"Направихте си публично политическо харакири. Няма да участваме в разговори и да подкрепим втори мандат. Не желаем да получаваме трети".

Кирил Петков, ПГ на ПП-ДБ:

"Това, което чухте от генерал Атанасов, ще е голяма грешка, ако го видите като молба. Не сме постигнали това, което трябва за една нормална европейска държава и всичко започва от чувството за отговорност и спазена дума. Дадохме дума за 18 месеца управление само с ротация на премиерите. Не ви е харесало, ми да не сте го правили. Имаме ли воля или ще продължаваме да гледаме цирковете на ИТН, предателството на "Възраждане"?

Станислав Балабанов, ПГ на ИТН:

"Господин Петков, много сте емоционален. Да не би да сте употребявали нещо снощи. Говорите за дадена дума. Та ти го арестува собственоръчно Бойко Борисов. И сега му се молиш. До теб е Христо Иванов, който говореше: "Нито глас за Пеевски", и после пи мазно турско кафе. Харакири има ново значение: ХараКиро".

Цончо Ганев, ПГ на Възраждане:

"Българинът е отвратен от срамни коалиции, безпринципно молене и днес видяхме апогея на това нещо. Вие влязохте в мазето на дъното и се молите на Борисов. Атанасов тук само дето не клекна. Ако беше клекнал, нямаше да го видим".

След по-малко от час дебат документът за оттеглянето на Мария Габриел беше приет. Сега предложението на ПП-ДБ е на масата. Отговорът - предстои.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поддръжници на Навални се събраха на възпоменателна церемония на 40-ия ден от смъртта му
Поддръжници на Навални се събраха на възпоменателна церемония на 40-ия ден от смъртта му
Напрежение между Израел и САЩ след резолюцията на ООН за спиране на огъня в Газа
Напрежение между Израел и САЩ след резолюцията на ООН за спиране на огъня в Газа