НОВИНИ

Джулиан Асандж може да обжалва екстрадицията си в САЩ

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
13:24, 26.03.2024
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Висшият съд в Лондон разреши на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж да оспори решението за екстрадиция в Съединените щати. Така 52-годишният австралиец може отново да обжалва. Освен това съдът даде на американското правителство три седмици, за да даде гаранции, че правата на Асандж ще бъдат спазвани и че не го грози смъртна присъда.

По време на двудневните съдебни спорове през февруари адвокатите на Асандж настояваха, че обвиненията на САЩ са "политически" и че той е преследван "за участие в обичайната журналистическа практика за получаване и публикуване на класифицирана информация".

Асандж основа "Уикилийкс " през 2006 г. Сайтът се специализира в конфиденциална информация, давана от анонимни източници. За да обезпечи информаторите, Асандж премести сървъра на сайта в Швеция.

"Уикилийкс" публикува хиляди секретни документи, в това число информация за подслушване на телефонни разговори на световни лидери от американската Агенция за национална сигурност.

През 2010 г., Вашингтон започна разследване срещу Асандж по подозрение за нарушение на закона за шпионаж. Максималното наказание за това е смъртна присъда.

Седем години Асандж живя в посолството на Еквадор в Лондон. След като Еквадор отне правото му на убежище, той беше арестуван от британските власти - заради нарушаване на условията за пускане под гаранция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС: Няма да участваме в опити за правителство с втория и третия мандат
ГЕРБ-СДС: Няма да участваме в опити за правителство с втория и третия мандат
Дзаниоло: Италия ми липсва, но в момента съм фокусиран изцяло върху Астън Вила
Дзаниоло: Италия ми липсва, но в момента съм фокусиран изцяло върху Астън Вила