НОВИНИ

170 кг кокаин, скрит в банани, беше открит на пристанището в Бургас (СНИМКИ)

Пратката се оценява на над 6,8 млн. долара

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
11:46, 26.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Българските власти откриха рекордно количество кокаин на бургаското пристанище. Наркотикът е близо 170 кг. Той е бил скрит в хладилни контейнери, в които се съхранявали банани. Все още няма задържани по случая.

Контейнерът с бананите е пристигнал вчера на едно от частните пристанища в Бургас. Той е разтоварен от кораб, плаващ под либерийски флаг. Тръгнал е от Еквадор, минал е през Панама, Малта и Италия и стига до Бургас. След разтоварването на контейнерите с банани, последвала проверка от митническите служите, които се натъкват на скритите наркотиците. По данни на разследващите, такова количество дрогата се продава на пазара на едро за близо 6,8 млн. долара. И към момента се уточнява за кого е предназначена пратката с наркотиците и дали след разтоварването на бананите, контейнерът е трябвало да поеме в друга посока.

Разследващите определиха акцията като безпрецедентна за последните години.

Петя Банкова, директор на Агенция "Митници": "Това е най-голямото задържано количество на пристанищен комплекс Бургас кокаин, изобщо наркотик."

Контейнерите с банани, издаващи от Еквадор, са проверени от митническите служители, след като са разтоварени в Бургас. В три от тях са забелязани подозрителни зони.

Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници": "В един от контейнерите, след рентгенова проверка, е открита подозрителна сянка на няколко места. Вътре са открити 150 пакета с висококачествен кокаин. Скрити са в дъното на контейнера във фабрично изградена стена зад генератора."

Вносител на бананите от въпросния контейнер е голямо българско дружество.

Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас: "На този етап не е установена съпричастност на служители на фирмата или на някой от управляващите я към процеса на престъпната деятелност. Това не означава, разбира се, че всички тези въпроси няма да бъдат детайлно изяснени."

През лятото на 2019 г. в склад в Бургас на същото дружество, измежду бананите, беше открит 76 кг кокаин. Разследващите проверяват дали има връзка между двата случая.

Елка Добрикова, наблюдаващ прокурор: "Предстоят редица процесуално-следствени действия за разкриване на обективната истина. Санкцията, за престъплението, за което е образувано досъдебното производство това е лишаване от свобода от 10 до 15 г. и глоба от 100 хил. до 200 хил. лева."

Към момента няма задържани. Потърсихме и фирмата вносител. Оттам ни отговориха, че в момента ръководството е в отпуск и няма кой да коментира случая. А след разтоварените банани, корабът е напуснал пределите на нашата страна.

БНТ: Цялата пратка от кораба ли е разтоварена, допускате ли, че може да има още контейнери с наркотици, които са отпътували, заедно с кораба, след като е разтоварил в Бургас?

Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници": "Хипотези може да има най-различни. Всичко, което е свалено на пристанищен комплекс Бургас е проверено.

БНТ: Всъщност вие може да проверите само разтоварена стока?

Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници": "Разбира се. Корабът в момента е в Грузия."

За изясняване на случая разследващите ще използват и способите за международното правно сътрудничество.

снимки: Агенция "Митници"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на яйцата е близо до исторически връх в световен мащаб
Цената на яйцата е близо до исторически връх в световен мащаб
Екатерина Александрова елиминира водачката в схемата Ига Швьонтек на тенис турнира в Маями
Екатерина Александрова елиминира водачката в схемата Ига Швьонтек на тенис турнира в Маями