НОВИНИ

Убийството в Цалапица: Делото срещу близнаците Динкови започва по същество през май

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Пловдив
17:07, 26.03.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Пловдив отхвърли искането на близнаците Динкови от пловдивското село Цалапица за съкратен процес след признаване на вина и постанови делото срещу тях да върви по общия ред.

Борислав и Валентин, обвинени в укривателство на убийството на 24-годишния Митко Малинов, остават в ареста. Процесът ще започне по същество през май, когато като свидетел по делото срещу близнаците ще бъде разпитан екстрадираният от Дания обвиняем за убийството Рангел Бизюрев.

След многократни отлагания процесът срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови започна отново с нов съдия, а решението му делото да върви по общия ред предизвика бурното одобрение на препълнилите залата близки на убитото момче.

Така отпадна възможността заради съкратено съдебно следствие, призналите вината си като укриватели близнаци да получат намалено наказание.

"Районна прокуратура е на мнение, че делото трябва да протече по общия ред с разпит на вече установения Рангел Бизюрев. След неговите показания вече ще се прецени по-нататъшния ход на делото", заяви Димитър Костов, прокурор.

Защитата на подсъдимите ще обжалва решението на съда те да останат в ареста.

"Както и вие чухте, с оглед обществения натиск, съдът прие, че те трябва да бъдат задържани, което е абсолютно недопустимо", каза Светлана Званчева, адвокат на подсъдимите.

И през днешния ден близките на убитото момче протестираха пред прокуратурата и пред съда. Те настояха отново Борислав и Валентин да бъдат съдени като съучастници, а не като укриватели.

"Борислав е извозил тялото на Митко, Валентин е отишъл у тях да вземе лопата и се е връщал до тях, той е имал пълната възможност да се обади на тел 112 и да сигнализира и Митко да бъде спасен, а не да помагат той да бъде заровен", смята Атанаска Бакалова, майка на убития Димитър Малинов.

Делото ще продължи по същество на 16-ти май, когато заедно с Рангел Бизюрев ще бъдат изслушани и експерти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Ганев: Целта е Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.
Любомир Ганев: Целта е Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.
България с шест медала от най-голямото състезание за спортисти със Синдром на Даун
България с шест медала от най-голямото състезание за спортисти със Синдром на Даун