НОВИНИ

Игор Ейдман: Всичко говори, че Русия се готви за ескалация на войната

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:09, 26.03.2024
Чете се за: 08:15 мин.
По света
Слушай новината

Какво е влиянието на руските служби в Германия и има ли връзка между партията "Алтернатива за Германия" и руската политика? Николай Кръстев разговаря с руския общественик и социолог Игор Ейдман, председател на Форума на рускоезичните европейци.

Защо руските спецслужби започнаха отново да работят активно в Европа и в частност в Германия?

Руските специални служби никога не са спирали активно да работят в Европа, особено в Германия. Германия е ключова страна в Европейския съюз, тук има много сериозни руски интереси – и политически, и икономически, и военни. В Германия дейността на специалните служби, дейността на агентурата, на руската пета колона се усеща много силно. Нея винаги я е имало, сега се забелязва още по-ясно след пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 година.

Путин призна, че е искал да размени Красиков за Алексей Навални. Признава ли с това, че руските специални служби се занимават тук, в Европа с изпълняването на такива мръсни неща като убийства?

Формално сякаш не го признава, формално това е представено така, сякаш Красиков е убил бившия чеченски полеви командир Хангошвили поради патриотични подбуди, тоест по собствена решение, а не по нареждане на Кремъл, по нареждане на Путин. Нещата разбира се не са такива, разследващите журналисти доказаха, че Красиков е щатен служител на ФСБ, и е действал по заповед на Кремъл. Дали Путин признава това – от една страна не, но от друга страна, самият факт, че Русия се опитва да размени Красиков, опитва се да го освободи означава де факто, че е заинтересувана от него и признава отговорността си за това престъпление, за терористичната акция в центъра на Европа, в центъра на Берлин.

Христо Грозев и разследващи журналисти преди няколко години откриха т.нар "летящ отряд" от ГРУ, които са пътували по Европа и са убивали различни хора и са вършили диверсии?

Несъмнено, това е безпрецедентно нагла и изключително опасна дейност на руските специални служби в Европа, в Германия, в България, в други страни. Те се занимават не само с шпионаж, както виждаме в делото на Красиков и Хангошвили, но и с терористични акции, убийства на хора.

Има и други случаи, не толкова известни - в Берлин наскоро отровиха руски имигрант, опозиционера Наталия Арно. Слава Богу, остана жива, но така или иначе това се случи. Никой от живеещите тук руски опозиционери не могат да са сигурни за утрешния си ден, да са сигурни, че утре няма да дойдат и за тях. Това е едната част, а другата част от дейността на руските специални служби се състои в оказване на влияние върху немския политически и експертен елит. Имаше множество скандали, свързани с това, последният скандал беше по повод на това, че един руски уж писател, всъщност провокатор - Владимир Сергиенко беше помощник на депутат от Бундестага, имаше свободен достъп до Бундестага и при това е бил в контакт с агенти на ФСБ, получавал е задачи от тях, опитал се е да предизвика съдебно дело по повод на доставки от Германия на танкове за путинска Русия, занимавал се е и с други действия. Смятам, че такива като него има твърде много в Германия, в Берлин – той просто беше осветен. Но такава дейност се извършва постоянно, всекидневно.

В последно време виждаме, че германските власти откриват много руски агенти. Ето последния пример за офицер от германското разузнаване, който е предложил услугите си на руски офицери, работещи под прикритието на дипломати?

Тази тема за руския шпионаж, за руското проникване в Германия присъства доста често в немските медии и предизвиква сериозен резонанс в немското общество. Разбира се, повечето германци са крайно възмутени и напрегнати от това положение на нещата. Заедно с това върви информацията за подготовката на путинска Русия за бъдеща война. За това съобщават германските специални служби, съобщават, че вече не става въпрос за нулева вероятност това да стане. И е ясно, че тази шпионска активност изглежда е свързана с подготовката за война, подготовката за някакви терористични и дори бойни действия от страна на Русия срещу Германия.

Виждаме активните отношения на руските власти и "Алтернатива за Германия" (AФД). Как това влияе на германската вътрешна политика?

Да, трябва да се каже, че руското проникване и опитите да бъде манипулирана немската политическа система има много опасен помощник. Това са настроения, които се разпространяват в Германия, свързани с конспирология. Това се усещаше особено силно по време на епидемията от Ковид – Ковид дисиденти, Ковид скептици провеждаха мощни демонстрации, на които звучаха и проруски наративи. Това е свързано с антимигрантски настроения, които се подхранват от АФД, защото много хора, настроени срещу мигрантите, срещу приемането на бежанци в Германия, са привърженици и на АФД.

Все пак, за щастие, електоратът на АФД и другите пропутински партии - като новата партия на Сара Вагенкнехт, са малцинство в германското общество. Това е доста голямо, многомилионно дори, но все пак малцинство в германското общество. Основният мейнстрийм е проевропейската, проатлантическата ориентация и основните традиционни немски партии, като управляващата коалиция, като опозиционната Християндемократическа партия противостоят на руската намеса, стараят се да се защитят от тези противозаконни действия на руските власти.

Признанието на Песков, че Русия се намира в състояние на война, как трябва да го възприемаме?

Да, аз също обърнах внимание на това безпрецедентно заявление на Песков, защото на официално равнище руските власти за пръв път признават, че водят не някаква странна спецоперация, а война. Честно казано, това ме напрегна, защото може да бъде последвано, както от нова вълна на мобилизация в Русия, така и от ескалация на агресията срещу Украйна. Руските власти сега трябва да обяснят на обществото защо е необходима нова мобилизация, след като се провежда спецоперация и уж всичко върви както трябва. Затова им се налага вече да преминат откровено към военна риторика. Неслучайно почти едновременно с изявлението на Песков имаше изявление на Шойгу, че в рамките на тази година ще бъде силно увеличена числеността на армията, че ще има нови дивизии, поделения и така нататък. Нещата съвпадат. Всичко говори, че се готвят за ескалация на войната - на войната срещу Украйна и като перспектива срещу Запада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска федерация ски оказа почит на големи състезатели от миналото по повод 100-годишнината на спорта у нас
Българска федерация ски оказа почит на големи състезатели от миналото по повод 100-годишнината на спорта у нас
Полицията настоява за забрана на дронове по време на Евро 2024
Полицията настоява за забрана на дронове по време на Евро 2024