НОВИНИ

Започна ремонт в общинската клиника за кучета "Връбница"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:40, 26.03.2024 (обновена)
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Започна ремонт в общинската клиника за кучета "Връбница", която доби скандална слава в последните години. Подобряването на условията идва след десетките сигнали, че мястото не отговаря на хуманните представи за пребиваването на живи същества.

Снимките, направени от доброволци на място, не са за хора със слаби нерви, а условията, в които кучетата живееха, бяха ужасяващи.

Освен с реновиране на стационара от общината реагираха и с назначаването на нов директор на "Екоравновесие" - дружеството, което отговаря за бездомните животни. Първото си интервю той даде специално за БНТ и кампанията "Бездомничета".

Вижте още в репортажа на Карина Караньотова.

Димитър Димитров беше назначен за директор на Оперативна програма "Екоравновесие" в началото на февруари, след като социалните мрежи бяха заляти от сигнали за ужасяващи условия както в клиниката във Връбница, така и в приюта в Богров.

Тогава от общината решиха, че смяната на ръководството е наложителна. Освен за подобряване на условията в приютите Димитров обещава да работи и за намаляването на броя на кучетата там чрез мащабна информационна кампания за ползите от кастрацията и за насърчаването на осиновяванията.

"Нашата цел е да има минимално количество кучета в приютите и да им осигурим максимално добри условия", заяви Димитър Димитров, директор на ОП "Екоравновесие".

Една от първите стъпки на новия директор е ремонтът във Връбница, който започна миналата седмица.

"Имаше крещяща нужда от ремонт, нищо не е пипано от последните 20 години, подменяме клетките, решетките, настилките, бюджетът е от бюджета на "Екоравновесие", коментира Димитър Димитров.

В София на ден се изоставят по 5 кучета. Много от тях бременни и с малки. На хората явно им е по-лесно да ги изхвърлят на принципа - няма куче - няма проблем. И нито ги е грижа колко мъка причиняват на животното, нито си дават труда да се възползват от безплатната кастрация, която предлага "Екоравновесие".

Димитър Димитров, директор ОП "Екоравновесие": Всеки един човек може да дойде да кастрира и да чипира напълно безплатно кучето си тук в клиника "Връбница".

БНТ: Какво трябва да направи?

Димитър Димитров: Просто да дойде, да го доведе. Колкото повече хора го правят това, толкова по-добре. Трябва да престане това хаотично размножаване и след това изхвърляне на улицата.

През 2023 година във Връбница са кастрирани 1598 бездомни и 275 дворни кучета, а от началото на 2024 година 271 бездомни и 40 дворни.

В клиниката във Връбница в момента има малко над 25 кучета, някои от тях са много депресирани и се чудят как и защо са попаднали тук, други те молят с поглед да ги вземеш вкъщи.

Клиниката във Връбница не е приют - там кучетата се кастрират, след което или се връщат на мястото на залавяне, или се настаняват в приюта в Богров, ако са прибрани по сигнал за проява на агресия. Ако обаче са изоставени няма къде да бъдат върнати и отново попадат в приюта.

Този възрастен питбул е изоставен от стопаните си, сега ще бъде преместен в приюта в Богров, но шансовете му за осиновяване са твърде малки.

За да имат изоставените кучета реален шанс за осиновяване трябва да бъдат снимани и качени на сайта на "Екоравновесие" с кратно описание на историята и нравите им.

В момента от около 1300 кучета в приюта в Богров на сайта са качени само 24. Екип от доброволци ще се заемат с тази нелека задача. Наложително е и да се преработи наредбата, според която само един сигнал по телефона е достатъчен, за да бъде прибрано куче в приюта.

"Да, виждаме злоупотреби със сигналите за агресивни кучета, трябва да ги приберем, по наредба ние трябва да ги приберем. Работим с доброволци да разработим протокол, с който да може да се прецени по обективен начин дали кучето е агресивно. Хората злоупотребяват, намерили са го този начин да се отърват от кучетата на улицата до блока. В същото време, ако не го приберем, има голяма опасност от саморазправа", каза още Димитър Димитров, директор ОП "Екоравновесие".

Преди да се обадите в приюта и да излъжете, че кучето до блока ви хапе детето ви, трябва да знаете, че първо нарушавате програмата "Кастрирай и върни", според която всяко кастрирано и ваксинирано бездомно куче има право да изживее живота си на улицата и второ освобождавате територията за други кучета, които веднага се заселват на освободената територия.

Според експертите отглеждането на бездомни животни под надзор е пример за хуманно и европейско отношение. За решаването на проблема ще помогне и преброяването на бездомните и на домашните кучета.

Така хората ще носят отговорност за тях и ще знаят, че ги заплашва глоба, ако ги изоставят. Новият директор на "Екоравновесие" отрече слуховете, че теренът във Връбница е обект на инвеститорски интерес. Парцелът и сградата са дарени целево на общината от БАБХ за кастрации и лечение на бездомничета и няма как да бъдат придобити от частник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият мандат - изчерпан: Предложение и отказ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (ОБЗОР)
Първият мандат - изчерпан: Предложение и отказ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (ОБЗОР)
Любомир Ганев: Целта е Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.
Любомир Ганев: Целта е Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.