НОВИНИ

Боевете в Газа продължават

Продължават и непреките преговори за примирие в Доха

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:03, 26.03.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Боевете в Газа продължават въпреки приетата вчера резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на огъня.

Продължават и непреките преговори за примирие в Доха. Всичко това е на фона на напрежение между Израел и съюзника му Съединените щати заради отказа на Вашингтон да наложи вето при гласуването в ООН.

От израелска страна заявиха днес, че няма да отстъпят пред "измамните" искания на Хамас за край на боевете. Въздушните удари срещу Газа продължиха, загинали са десетки, сред целите беше и град Рафа.

"Имаше около 22-ма или 23-ма мъченици, телата им бяха намерени на парчета. Всички са изселени от Газа", заяви Хусам Казаат, бежанец в Рафа.

Именно израелските планове за сухопътна операция в Рафа са в основата на конфликта между Вашингтон и Тел Авив.

"Не вярваме, че мащабна сухопътна операция в Рафа е правилният курс на действия, особено когато един милион и половина души са намерили убежище там и няма план как да се погрижат за тях", допълни Джон Кърби, говорител по националната сигурност към Белия дом.

Според Израел Рафа е убежище на палестински ислямисти от Хамас. Тел Авив отмени посещение на своя делегация във Вашингтон заради американската позиция "въздържал се" по време на гласуването на резолюцията за Газа в ООН.

Ден след вота лидерът на Хамас Исмаил Хания се срещна в Техеран с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан. Хания посочи, че приемането на резолюцията на Съвета за сигурност за край на огъня показва по думите му "безпрецедентната политическа изолация на Израел".

Непреките преговори между враждуващите страни продължават и представители на израелското разузнаване "Мосад" остават в Доха за разговори, съобщи източник на Ройтерс.

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН няма непосредствено отражение върху преговорите, коментира говорителят на катарското външно министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев: Правя и невъзможното, за да има мач с Махмуд Чар в София
Кубрат Пулев: Правя и невъзможното, за да има мач с Махмуд Чар в София
Звездите от боксовата галавечер в София проведоха демонстративна тренировка
Звездите от боксовата галавечер в София проведоха демонстративна тренировка