НОВИНИ

Напрежение между Израел и САЩ след резолюцията на ООН за спиране на огъня в Газа

напрежение израел сащ резолюцията оон спиране огъня газа
bnt avatar logo
от БНТ
10:51, 26.03.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Напрежение между Съединените щати и Израел след резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за незабавно спиране на огъня в Газа. Израел отмени посещение на делегация във Вашингтон, след като вота "въздържал се" вчера. И днес продължиха сраженията между израелската армия и бойците от Хамас в ивицата Газа.

Само часове след резолюцията на Съвета за сигурност 70 души са убити само тази сутрин, съобщиха контролираните от Хамас власти в Газа. Израелската армия е извършила въздушни удари срещу южния град Рафа. За първи път от началото на войната беше гласувана резолюция с искане за "незабавно прекратяване на огъня". Това стана възможно, след като Съединените щати гласуваха с "въздържал се".

В документа се иска и освобождаване на заложниците, държани от Хамас, но без това да е обвързано със спирането на огъня. Израел реагира гневно на вота в Съвета за сигурност на ООН и отмени посещение на израелска делегация във Вашингтон.

"Имахме опасения за тази резолюция и фактът, че не осъжда терористичната атака на Хамас от 7 октомври. Ето защо не гласувахме за нея, но и не наложихме вето, защото тя съдържа текстове, които са част от нашата дългосрочна позиция и най-вече, че трябва да има прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. Доколкото знаем това е и позиция на израелското правителство. Ето защо е малко изненадващо, че очевидно те отмениха срещите", каза Матю Милър - говорител на Държавния департамент на САЩ.

Според Тел Авив гласуването с "въздържал се" бележи промяна на политиката на Вашингтон в региона и "подкопава" както военните усилия, така и усилията на Израел за освобождаване на заложниците. В основата на конфликта между Вашингтон и Тел Авив са плановете за сухопътна операция в Рафа.

"Не вярваме, че мащабна сухопътна операция в Рафа е правилния курс на действия, особено когато 1,5 милиона души са намерили убежище там и няма план как да се погрижат за тях", посочи Джон Кърби - говорител по национална сигурност към Белия дом.

"Нямаме моралното право да спираме войната, докато в Газа държат още заложници. Липсата на решаваща победа в Газа ще ни доведе по-близо до война на север", каза Йоав Галант - министър на отбраната на Израел.

От Хамас приветстваха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и обвиниха израелското правителство, че носи цялата отговорност за провала на досегашните преговори за спиране на огъня. Страните посредници - Съединените щати, Катар и Египет - от седмици водят преговори за примирие след пет месеца и половина опустошителна война.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакраменто записа трета поредна победа в НБА
Сакраменто записа трета поредна победа в НБА
Цончо Ганев към ПП-ДБ: Влязохте в мазето на дъното
Цончо Ганев към ПП-ДБ: Влязохте в мазето на дъното