НОВИНИ

Недоволството на земеделците: Фермери предизвикаха безредици в центъра на Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:29, 26.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Фермери предизвикаха безредици в центъра на Брюксел днес, докато земеделските министри обсъждаха мерки за подпомагане на сектора. Около 250 трактора блокираха европейския квартал. Протестиращите палиха сено и гуми и замеряха полицията с бомбички и яйца.

В същото време земеделските министри одобриха някои мерки в помощ на сектора.

Фермери с трактори, предимно от Валония, пристигнаха рано сутринта в Брюксел и блокираха европейския квартал.

Много по-малко са този път протестиращите в Брюксел, вече започнаха техните акции. Те палят гуми и хвърлят бомбички. Тук пред мен се намира и полицията, която има готовност да се намеси, ако е необходимо.

Малко по-късно протестиращите започнаха да разпръсват сено и тор по улицата, хвърляха велосипеди и кофи за смет и замеряха полицията с яйца и бомбички. Във входа на метрото бяха запалени огньове. Полицията отвърна със сълзотворен газ и водно оръдие.

Виктор Флоамо - фермер: "Дойдохме, за да поддържаме натиска. Те разбраха, че имаме проблем, но ние очакваме конкретни решения. В момента има няколко предложения, но нищо конкретно. Така че дойдохме тук, за да покажем, че искаме нещо конкретно, надявам да разберат."

На фона на протестите отвън земеделските министри одобриха мерките, предложени от еврокомисията за намаляване на бюрокрацията, опростяване на процедурите за достъп до субсидии Европа и по-облекчени изисквания, свързани с климата и околната среда. За да станат факт новите правила, трябва да бъдат одобрени и от европарламента.

снимки: БТА

Министрите обсъждаха и вноса на украински селскостопански продукти. Някои от държавите отново настояват за ограничения върху вноса на пшеница от Украйна, за да не се стига да дестабилизация на европейските пазари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моряците от "Руен" са в добро здравословно състояние
Моряците от "Руен" са в добро здравословно състояние
Кубрат Пулев: Правя и невъзможното, за да има мач с Махмуд Чар в София
Кубрат Пулев: Правя и невъзможното, за да има мач с Махмуд Чар в София