НОВИНИ

Обвиняемите за атентата край Москва са дали пълни показания

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:13, 26.03.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Обвиняемите за атентата в концертната зала "Крокус Сити Хол" в Москва са дали пълни показания за планирането на атаката и кой им е оказвал съдействие при подготовката. Това съобщи шефът на руския федерален Следствен комитет Александър Бастрикин.

Съдът в Москва постанови задържане под арест на още трима участници в терористичните нападения. Исроил, Аминчон и Диловар Исломови - баща и двамата му синове, остават под стража до 22 май. Въоръжените нападатели от Таджикистан са влезли за кратко в Турция, за да подновят разрешителните за пребиваване в Русия, но радикализацията им не се е случила там, заяви турски служител от сигурността.

Тъй като не е имало заповед за арест срещу нападателите, те са можели да пътуват свободно между Турция и Русия. Двама от нападателите са напуснали Турция, за да заминат за Москва с един и същи полет на 2 март 2024 г.

139 души са жертвите на атентата от петък. Снощи руският президент Владимир Путин най-накрая каза, че е наясно, че извършителите са от "Ислямска държава", но заяви, че е по-важно кои са поръчителите на атаката.

"Абсолютно е ясно, че ужасното престъпление, извършено на 22 март в столицата на Русия е опит за сплашване. И веднага се появява въпросът - кой има полза от това? Тази жестокост може да е само част от серия от опити на тези, които водят война с нашата държава от 2014 година - неонацисткия режим в Киев. И нацитата, както добре е известно, не се колебаят да използват най-мръсните и нечовешки методи за постигане на целите си", каза руският президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделци излязоха на протест пред парламента в Лондон
Земеделци излязоха на протест пред парламента в Лондон
Парламентът ще гласува отказа на Мария Габриел от първия мандат
Парламентът ще гласува отказа на Мария Габриел от първия мандат