НОВИНИ

Трафикът на кокаин у нас: Къде и как пренасят наркотика?

Кокаин е откриван в замразена риба, картофено пюре, хляб и дори в подложки за хранене

Айше Сали
от Айше Сали
20:33, 26.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

България запазва тенденциите по залавяне на кокаин у нас, а страната продължава да бъде по-скоро транзитна. Кои са най-големите случаи и най-изобретателните начини за скриване на "белия прах".

  • 2019 г. Шабла и Болата
  • 2020 г. София - борса "Слатина"
  • 2020 г. Варна

Наркотрафикантите крият "белия прах" почти навсякъде, защото без значение с какво е смесен не се замърсява и може лесно да бъде отделен. Кокаин е откриван в замразена риба, картофено пюре, хляб и дори в подложки за хранене.

Цитрусовите плодове обаче остават сред най-предпочитаните. Причините са две – силният аромат, който пречи на полицейските кучета да надушат дрогата и фактът, че растат на същите места, където вирее и кокаинът.

"През 1995 г. беше първият рекорд на кокаин, намерен в България - един контейнер с около 600 кг кокаин. Иначе през годините във Варна и Бургас имаше залавяния от митниците. Ако погледнем назад във времето, годишно имаме между 200 и 500 кг. Нека си припомним и кораба "Верила", който беше заловен в Северна Ирландия с 500 килограма", заяви Тихомир Безлов, експерт по сигурност.

През 2019 г. морските вълни край Шабла и Болата изхвърлиха на брега сакове с изключително чист кокаин. Той беше специално опакован, а саковете укрепени със спасителни жилетки.

А през януари 2020 година половин тонова пратка, импрегнирана в 6600 кашона с лимони и ананаси, беше заловена на борсата в София.

В същия период толкова голяма пратка, скрита пак в кашони с цитрусови плодове, беше задържана на пристанището във Варна.

"Хубаво е да имаме предвид, че вероятно не става дума за българския пазар. Предполага се, че тези по-големи количества, над 100 кг, са или за Турция, или за Западна Европа, или за Русия", допълни Тихомир Безлов.

Когато теглим чертата се оказва, че и търсенето, и предлагането са се увеличили.

Тихомир Безлов: Ако преди десетилетие залавянията бяха в рамките на 100 тона, сега са 3 пъти повече и на всеки потребен тон кокаин от митниците се залавя около 2 кг.

Трафикантите обикновено изчисляват и загубите от залавяне, но колкото по-далече отива дрогата, толкова по-скъпо струва. А колкото повече стока пристига на пристанищата, толкова по-трудно може да бъде проверена напълно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Христов ще води Балкан до края на сезона
Васил Христов ще води Балкан до края на сезона
Весела Учикова пред БНТ: Направихме добро представяне този сезон (ВИДЕО)
Весела Учикова пред БНТ: Направихме добро представяне този сезон (ВИДЕО)