НОВИНИ

За 21-ви път вестник "24 часа" отличи "Достойните българи" на годината

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:49, 26.03.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

За 21-ви път вестник "24 часа" отличи "Достойните българи" на годината. До сега над 800 са разказаните истории на хора, които са направи добро като са спасили човешки живот, дарили са средства или участвали в благотворителни каузи. Сред отличените е и журналистът от БНТ Мира Добрева, която в рубриката "Столетниците на България" ни доближава до скритата сила и мъдрост на годините им.

Георги Пеев е първият човек в света, който с присъдено сърце и бъбрек изкачи най-високата точка в Килиманджаро. Той бе отличен за неговата мисия да покаже, че донорството е равно на живот:

"Аз посещавам тази награда на всички онези достойни българи, който в най-тежкия за тях момент са дарили органите на своите близки, за да спасят човешки животи. Всеки един може да направи нещо наистина малко, за да усмихне друг. Дори това е доброта."

Сред достойните българи е и Мира Добрева. В рубриката "Столетниците на България" тя показва, че вековната възраст може да бъде благословия, ако всеки човек може да прави това, което обича:

"Тази награда означава признание за столетниците, че и днес в този свят на показност и суета не сме отвърнали очи от набраздените им лица и че БНТ дава трибуна на нещо, което на пръв поглед не е толкова рейтингово."

Специалните значки получиха и актьорите, които представят на живо български стихове в проекта "ПоетиТЕ".

Владимир Пенев, актьор: "Огромна радост е, че имаме възможност да го правим с ужасно много хора. За трети път напълнихме зала едно на НДК, която има 3800 места."

От 2003 година насам класацията намира героите на нашето време.

Венелина Гочева - издател на "24 часа": "Ние просто крепим това добро на фона на всичко, което разрушаващо ни се случва около нас и аз днес съм наистина щастлива, че залата имаше минимум политици и максимум добри хора."

Достойните българи за миналата година са 43-ма - хора с големи сърца, които са пример, че доброто винаги побеждава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 26.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 26.03.2024 г., 20:50 ч.
Васил Христов ще води Балкан до края на сезона
Васил Христов ще води Балкан до края на сезона