НОВИНИ

ГЕРБ-СДС се среща с ДПС в търсене на подкрепа за кабинет

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:01, 04.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Преди връчване на първия мандат за съставяне на редовен кабинет, ГЕРБ-СДС продължават разговорите за подкрепа с парламентарните сили.

Преди днешните срещи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново заяви, че няма да правят коалиция с БСП и ДПС. А съпредседателят на ПП Кирил Петков препотвърди в социалните мрежи, че няма да подкрепят първия мандат и смесен кабинет във втори мандат.

Бойко Борисов: Коалиция с БСП и ДПС няма да правим

Ръководството на първата по численост парламентарна група ще разговаря последователно с "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН, след като не одобриха състав на правителството, предложено от ПП-ДБ.

Първата среща на ГЕРБ-СДС е с ДПС. Тя започна в 11 часа. От ГЕРБ-СДС казаха, че започват тези разговори с ясното съзнание колко е голяма отговорността, която трябва да поемат и затова, че ще е времеви хоризонта.

Ще предложат своята управленска програма от 160 страници и разчитат на подкрепа. От ДПС казаха, че сядат на масата на преговорите с ясното съзнание за отговорността, но най-вече с първия мандат. Казаха, че за тях опция за втория мандат не стои, тъй като не са били потърсени.

"Всички ние, надявам се всички парламентарни групи си даваме сметка колко трудни решения предстоят. Считаме, че тази отговорност трябва да е споделена и разпределена между всички. Така, че заедно да вземаме изключително трудните и непопулярни решения за България. Със сигурност си даваме сметка, че ако в рамките на 49 НС не намерим сила да проявим държавническа отговорност, изходът почти неизбежно изглежда шести поред парламентарни избори", каза Десислава Атанасова - ГЕРБ-СДС.

"За нас реализацията на правителство с втория мандат е невъзможна. След като те не ни потърсиха и те не отговориха. Отговорността за реализация на първия мандат всъщност е основна. И така ние съзнаваме тази отговорност и пристъпваме към тези разговори с това съзнание. Но съзнаваме и друго, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, защото сте първа политическа сила, защото е първият мандат, защото хората искат редовен кабинет - искат редовно работещ парламент и решаване на останалите кризи", каза Йордан Цонев - ДПС.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скръб в Белград, в критично състояние остава едно от пострадалите деца
Скръб в Белград, в критично състояние остава едно от пострадалите деца
Ергюнал Себахтин започна с победа на световното първенство по бокс
Ергюнал Себахтин започна с победа на световното първенство по бокс