НОВИНИ

Сайтът за наблюдението на цените на храните вече дава ефект, отчита икономическият министър

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 04.05.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Месец и половина след създаването на електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти вече има резултат, обяви в "Денят започва" служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

От анализите става ясно, че цените на дребно не се увеличават. 1300 проверки е извършила към момента Комисията за защита на потребителите. Открити са 331 нелоялни търговски практики.

"Има определени продуктови групи, където има намаление - олиото е 8% надолу, маслото е 6% надолу. Млечните - при киселото мляко има намаление, в зависимост от маслеността. Така че вече има такива отделни примери. Не е това, към което се стремим и ние, но още в началото беше ясно, че за месец-месец и половина няма как да очакваме спад от 15 - 20% надолу. Това е един процес", каза Стоянов.

Никола Стоянов обясни и защо са заложени 10 млрд. лв. капиталови разходи в проектобюджета на служебното правителство. Той изтъкна, че това е санитарният минимум, тъй като тази година приключват много проекти по европейски програми и ако не се изпълнят, ще трябва да плащаме още пари.

Икономическият министър се обяви в подкрепа на връщането на ДДС във всички сектори. Компенсациите за бизнеса изпълниха целта си и вече е време да отпаднат, смята икономическият министър.

Забраната за внос на зърнени продукти в европейските държави, близо до Украйна, сред които е и България, няма да важи за вече сключените договори, уточни Никола Стоянов.

До 5 юни е забранен вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. От списъкът отсъства слънчогледовото олио, но страната ни ще подпише двустранно споразумение с властите в Киев, което трябва да регулира търговията.

Очаква се проверките, свързани със забраната, да забавят на границата превозните средства, натоварени със зърно.

"Контролът ще е сериозен именно заради опасенията, които и вие изказвате. В разговор сме с комисията как точно да приложим вече приетия регламент и ще има разписани правила. Ще бъдат информирани търговците и превозвачите какви документи ще е необходимо да предоставят", уточни Стоянов.

България не е доволна от разпределението на 100-те милиона евро помощ за земеделците от петте държави, засегнати от украинския износ на зърно, коментира още икономическият министър. Затова диалогът с ЕК продължава. За момента е предвидено българските фермери да получат 10 млн. евро от втория пакет помощ.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атака с дрон предизвика пожар в петролна рафинерия в Русия
Атака с дрон предизвика пожар в петролна рафинерия в Русия
Бостън изравни плейофната серия с Филаделфия
Бостън изравни плейофната серия с Филаделфия